Nederlandse Jurisprudentie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse Jurisprudentie
Genre Rechtsgeleerdheid
Doelgroep(en) Juristen
Frequentie Wekelijks
Land(en) Vlag van Nederland Koninkrijk der Nederlanden
Taal Nederlands
Uitgeverij(en) Wolters Kluwer
Portaal  Portaalicoon   Media

Nederlandse Jurisprudentie (NJ) is een tijdschrift waarin uitsluitend gerechtelijke uitspraken worden gepubliceerd.

Het tijdschrift verschijnt wekelijks en wordt uitgegeven door Wolters Kluwer. Er staan zowel vonnissen en arresten van strafzaken in als civiele uitspraken van alle rechtscolleges in het Koninkrijk der Nederlanden. Sommige uitspraken worden door een annotator voorzien van een rechtsgeleerd commentaar, dat een 'noot' wordt genoemd.

In processtukken en juridische artikelen is het belangrijk eenduidig naar jurisprudentie te kunnen verwijzen. Daarom krijgt elke gepubliceerde uitspraak een uniek nummer, dat bestaat uit het jaar waarin de uitspraak in de NJ verschijnt gevolgd door een volgnummer. De tiende uitspraak in het tijdschrift in het jaar 2007 heet dus 'NJ 2007/10'. Elke uitspraak wordt aangeduid met de naam van het rechtscollege, de datum van de uitspraak zelf en het nummer van de NJ. Het arrest van de Hoge Raad van 19 november 2004, dat in het jaar 2005 in de NJ verschenen is als de 553e uitspraak wordt dus als volgt aangeduid: HR 19 november 2004, NJ 2005/553.[1]

Het terugvinden gebeurde via een kaartsysteem met dezelfde naam, dat door dezelfde uitgever werd bijgehouden. Daarin werden de vonnissen, arresten en uitspraken op trefwoord vermeld. De kasten van het systeem hadden een hoogte van ongeveer een meter en een werkende lengte van enkele meters. In de huidige tijd zijn deze kasten met kaartenbakken vervangen door een computersysteem.

Rechtspraak van de Week[bewerken | brontekst bewerken]

Rechtspraak van de Week (RvdW) is een complementaire voorpublicatie van de Nederlandse Jurisprudentie.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]