Nekka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nekkanacht)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nekka-Nacht
Algemene informatie
Datum Zaterdag 21 april 2018
Locatie De Roma te Antwerpen
Genre(s) Kleinkunst, Nederlandstalige muziek, Pop, Rock
Organisator Nekka vzw
Bijzonderheden Tweejaarlijks
Edities
Aantal edities 25
Eerste editie 1969
Laatste editie 2018
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Nekka vzw is een Vlaamse vereniging zonder winstoogmerk (samentrekking van Nederlandstalige KleinKunst Antwerpen) ter ondersteuning en promotie van het Nederlandstalige lied, het repertoire en de beleving ervan. De vzw werkt uitsluitend met vrijwilligers.

Nekka-Nacht[bewerken | brontekst bewerken]

De Nekka-Nacht is een tweejaarlijks festival in Antwerpen, doorgaans opgebouwd rond een centrale gast met grote verdiensten als Nederlandstalig muzikant. Die nodigt andere muzikanten uit om samen nummers te brengen uit diens repertoire. Tot 2014 vond het festival plaats in het Sportpaleis te Antwerpen, daarna in de Lotto Arena en in 2018 in De Roma. Een overzicht van de centrale gasten:

In 1994 en 1995 was de Nekka-Nacht een festival met een opeenvolgende programmatie, zonder een specifieke centrale gast. Voordien liep het festival van 1969 tot 1978, eerst onder de naam Kazuno, vanaf 1971 onder de naam Nekka en beperkte het zich niet tot Nederlandstalige artiesten, waardoor het eerder een folk-festival kan worden genoemd.

Nekka-wedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1999 organiseert Nekka vzw ook een tweejaarlijkse wedstrijd. Via deze weg probeert Nekka vzw nieuw en jong talent dat verkiest om in het Nederlands te zingen, te ontdekken. De bedoeling is om muzikanten te motiveren om het Nederlands als muziektaal te kiezen en hen te begeleiden en te helpen om in de muziekwereld een plaats te vinden.

Een overzicht van de winnaars die als hoofdprijs een podiumplaats krijgen op de daaropvolgende Nekka-Nacht.:

Andere finalisten die later bekendheid verwierven:

Houden Van... Griffelrock[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2000 organiseert Nekka vzw "Houden van..." in het Antwerpse Sportpaleis. Het programmeert meestal oudere artiesten, met een repertoire tussen kleinkunst en schlager en mikt daarmee op een publiek van senioren. Bekende namen op de affiche waren Miel Cools, Della Bosiers, De Vaganten, Conny Vandenbos, Connie Neefs, De Strangers en Will Ferdy.

In 2009 fusioneerde "Houden van..." met het festival Griffelrock.

Kleinkunstarchief[bewerken | brontekst bewerken]

Nekka vzw heeft het Kleinkunstarchief overgenomen van het Nationaal Centrum Culturele Animatie. De digitalisatie daarvan vindt een aanzet bij het Muziekarchief.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]