Neurhede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Neurhede
plaats (Ortsteil) in Duitsland Vlag van Duitsland
Neurhede (Nedersaksen)
Neurhede
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Landkreis Emsland
Coördinaten 53° 2′ NB, 7° 14′ OL
Algemeen
Hoogte 5 m
Overig
Postcode 26899
Netnummer 04964
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Neurhede (Emsländer platt: Näirheede)[1] is een Ortsteil in het zuidwesten van de Duitse gemeente Rhede, in de Duitse deelstaat Nedersaksen en maakt deel uit van de Landkreis Emsland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Neurhede ligt tussen Leer en Meppen, direct aan de Nederlandse grens. Neurhede heeft 471 inwoners (1 januari 2014). Het Ortsteil heeft een oppervlakte van 5,95 km².

Neurhede wordt in het noorden begrensd door het dorp Rhede, in het oosten door het dorp Borsum, in het zuiden door de gemeente Heede (dat deel uitmaakt van de Samtgemeinde Dörpen) en in het westen door de vestingstad Bourtange, dat behoort tot de Nederlandse gemeente Westerwolde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Neurhede (= Nieuw Rhede) werd gesticht op 3 juli 1788, toen 37 boeren ten zuiden van Rhede een veenkolonie stichtten in het Bourtangermoeras.

Op 1 januari 1973 werd de voormalige Samtgemeinde Rhede omgezet in een gemeente. De ooit zelfstandige gemeente Neurhede ging toen op in de huidige gemeente Rhede.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Het ortschaft Neurhede heeft een Ortsrat (dorpsraad) met vijf leden. Raadsleden die in het Ortschaft wonen, hebben een raadgevende stem in de Ortsrat. Frank Hunfeld is Ortsbürgermeister van Neurhede.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Neurhede van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.