Nevelzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 13 okt 2019 om 10:28. (Invulling parameters sjabloon)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nevelzwam
Nevelzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales
Familie:Tricholomataceae
Geslacht:Clitocybe
Soort
Clitocybe nebularis
(Batsch) P.Kumm. (1871)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De nevelzwam (Clitocybe nebularis) is een algemeen voorkomende grijze tot grijsbruine paddenstoel. Hij groeit onder bomen in grote groepen of kringen in dikke lagen strooisel.

Uiterlijk

De 5-18 cm brede hoed heeft in het verdiepte centrum soms een bultje, de rand is meer of minder ingerold. De kleur kan variëren van grijs tot grijsbruin of beigebruin. Het oppervlak van de hoed is kaal of berijpt. De lamellen zijn wit tot crèmekleurig, staan dicht opeen en lopen langs de steel enigszins naar beneden af. De 5-12 cm lange compacte steel is wit tot grijsbruin. Het vlees is wittig en heeft een sterk zoetig-meelachtige geur en smaak.

Voorkomen

De nevelzwam komt veel voor, vooral onder geboomte tussen bladeren of naalden op matig voedselrijke bodems, en vaak in een heksenkring.

Eetbaarheid

De eetbaarheid van de nevelzwam is omstreden. In de Verenigde Staten geldt hij als giftig vanwege de er in voorkomende coumarine.[bron?] Tevens is in de nevelzwam de stof nebularine ontdekt, die kankerverwekkend zou zijn.[bron?] In Frankrijk geldt de nevelzwam echter traditioneel als delicatesse. De nevelzwam is eetbaar op voorwaarde dat men de paddenstoelen kookt en het kookvocht na afkoken weggegooid wordt. Ongekookte consumptie kan indigestie tot gevolg hebben.[1] De smaak wordt niet door iedereen gewaardeerd.

Een groep nevelzwammen

Externe link