New Scientist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New Scientist
Genre Populaire wetenschap
Frequentie Wekelijks (Engels), maandelijks (Nederlands)
Oplage 30,698[1] (Engels), 16.305[2] (Nederlands)
Eerste editie 22 november 1956 (Engels), 23 mei 2013 (Nederlands)
Land(en) Verenigd Koninkrijk, Nederland, België
Uitgeverij(en) Reed Business Information Ltd (Engels), Veen Media (Nederlands)
ISSN 0262-4079
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

New Scientist is van origine een Engelstalig populairwetenschappelijk tijdschrift. Sinds 2013 verschijnt het tijdschrift eveneens in een redactioneel onafhankelijke Nederlandstalige editie. Hoewel de Engelstalige editie een weekblad is, is de Nederlandstalige editie een maandblad, net als voorganger Natuur & Techniek.

Engelstalige editie[bewerken]

Het Engelstalige weekblad bestaat sinds 1956, en heeft sinds 1996 een website. Naast actuele zaken, overzichtsartikelen, interviews en wetenschappelijk-politiek nieuws bevat het weekblad advertenties voor banen in de wetenschap.

Nederlandstalige editie[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

De Nederlandstalige New Scientist verscheen oorspronkelijk onder de titel Natuur & Techniek (later: Natuurwetenschap & Techniek, NWT en NWT Magazine), voor het eerst in 1932. In 1994 ging het magazine over naar Veen Media (destijds nog Veen Magazines).[3] In 2013 veranderde de titel naar New Scientist,[4] waarbij abonnees en redactie behouden bleven. Sinds eind 2014 is Jim Jansen hoofdredacteur.[5] In het verleden waren André Kuipers[6] (2015) en Robbert Dijkgraaf (2016) gasthoofdredacteur.

Inhoud[bewerken]

Naast vertaalde artikelen, verschijnen in de Nederlandstalige editie originele verhalen en rubrieken. Daarin ligt de nadruk meestal op onderzoek uit Nederland en België. Onder de naam Young Scientist verschijnen maandelijks vier pagina's in het tijdschrift die bedoeld zijn voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Online[bewerken]

Op haar website publiceert New Scientist actueel wetenschapsnieuws en blogs die niet in de papieren editie verschijnen. 51% van de lezers bezoekt New Scientist uitsluitend digitaal. Daarmee had het magazine in 2017 het op één-na-grootste aandeel digitale lezers van Nederland.[7]

Andere activiteiten[bewerken]

Ook organiseert het blad, samen met Lowlands, jaarlijks het programma Lowlands Science op het muziekfestival en maakt elke zaterdag de wetenschapsbijlage van dagblad Het Parool.

Verder organiseert New Scientist reizen en evenementen, waaronder het jaarlijkse Gala van de Wetenschap. Onder de naam New Scientist wetenschapstalent reikt het tijdschrift elk jaar een prijs uit aan de meest talentvolle jonge wetenschapper van Nederland en België. De prijs wordt sinds 2014 uitgereikt aan ‘de meest talentvolle jonge wetenschapper van Nederland en België’. Voormalige winnaars zijn:

Externe links[bewerken]