Nietapparaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Klassiek model nietmachine

Een nietapparaat of niet(jes)machine slaat nieten om iets bij elkaar te houden.

Nietapparaat voor papier[bewerken]

Het gewone nietapparaat (nieter) wordt met de hand bediend, en heeft een slede met nietjes waarvan de voorste door een stapeltje papier gedrukt kan worden. Het nietje wordt aan de onderkant omgebogen door een speciaal gevormde groeve in het aambeeldplaatje. Elektrische nietmachines kunnen soms veel meer papier bij elkaar binden. Een dergelijke nietmachine wordt vaak bediend met een voetschakelaar.

Veel nietapparaten voor het nieten van papier hebben de mogelijkheid om de uiteinde van de nietjes naar binnen of naar buiten te laten buigen. Het voordeel om de uiteinde naar binnen te laten buigen is dat het papier steviger vastzit. Het voordeel om de uiteinden naar buiten te laten buigen is dat de nietjes makkelijker verwijderbaar zijn.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste vermelding betreft een nietmachine of een bevestiger van koning Lodewijk XV van Frankrijk in de 18e eeuw. Elk nietje was met de hand gemaakt en gegraveerd met het insigne van het koninklijk hof.

De moderne nietmachine zoals die in de hedendaagse papierindustrie gebruikt wordt, is ontwikkeld naar het voorbeeld van het door Sam Slocum gepatenteerde “schietapparaat” (30 september 1841). Dit eenvoudig te bedienen apparaat bevestigde naalden in het papier, om het samen te houden.

Op 7 augustus 1866 werd de moderne nietmachine gepatenteerd door het Novelty Mfg-bedrijf. Dit apparaat was in staat een enkel nietje te laden om in de eerste plaats een boek te binden of een tapijt te bevestigen. Nietjes voor dit apparaat zijn afkomstig uit de PN Mfg-fabriek, en vervaardigd in verschillende maten: 3 / 16 inch, 1 / 4 inch, 3 / 8 inch en 1 / 2 inch.

Bekende nietmachines[bewerken]

In de film Office Space is Milton Waddams erg gehecht aan zijn nietmachine. Door de film is dit model nietmachine bij een grote groep mensen immens populair geworden. De rio red swingline 747 is daarmee een van de meest geliefde filmgerelateerde kantoorartikelen.

Ontnieten[bewerken]

Om nietjes te verwijderen is er een soort tang, een ontnieter, die onder de nietjes door gaat en ze zo open buigt.

Nietapparaten voor ander materiaal dan papier[bewerken]

Voor zwaarder gebruik, om nietjes in bv. hout te schieten, wordt een nietpistool gebruikt.

Een andere bijzondere toepassing is het hechten van operatiewonden door middel van een speciaal nietapparaat, in plaats van traditionele hechtingen.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]