Nieuwe Scheveningse Bosjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

De Nieuwe Scheveningse Bosjes in Den Haag werden eind 19de eeuw aangelegd ten behoeve van de werkverschaffing. Zij worden omringd door het Belgisch Park, het Klattepark en het Wittebrug Park.

De Oostduinen ontstonden tussen 100 en 1400, net als de Westduinen waar de Scheveningse Bosjes ontstonden. Het grote verschil was dat de Oostduinen veel schraler en droger waren zodat er slechts helmgras en mos groeide. Op 20 hectare hiervan werden de Nieuwe Scheveningse Bosjes aangelegd om het wonen in de omringende parken aantrekkelijker te maken.

Aanleg[bewerken | brontekst bewerken]

In 1892 werd met de aanleg van de bosjes begonnen vanaf de Pompstationsweg. Het duinterrein werd gedeeltelijk geëgaliseerd, hoewel er midden in het bos een duintop mocht blijven om te dienen als uitkijkpost. Handmatig werden oude stronken verwijderd en werd de grond verrijkt.

Flora en fauna

Er werden veel verschillende bomen aangeplant. Als bescherming tegen de wind waren er populieren, aan de oostkant bij de Doorniksestraat werd een beukenbos geplant, er kwamen dennen en veel loofbomen en langs de paden werden sierheesters geplant.
Er wonen veel verschillende dieren, w.o. de rode eekhoorn, egels, konijnen en 32 soorten vogels, tegenwoordig ook halsbandparkieten, net als op Clingendael.

Blauwe Tram[bewerken | brontekst bewerken]

De drukke Badhuisweg die van de Wittebrug naar het Kurhaus loopt, vormde de grens van de Nieuwe Bosjes. Vanaf het station liep sinds 1 juli 1879 de eerste stoomtram van Nederland naar Scheveningen. Later werd hij de Blauwe Tram genoemd. In 1957 werd die verbinding opgeheven.

Oorlogsjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen de Nieuwe Scheveningse Bosjes binnen de Vesting Scheveningen, waardoor het bos gespaard bleef. De Duitsers haalden wel dennen uit het bos om ze te gebruiken om parachutisten af te weren. Er werden scherpe punten aan gemaakt, waarna ze in weilanden werden geprikt.

De iets zuidelijker gelegen Scheveningse Bosjes doen jong aan omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog daar wel veel hout werd ontvreemd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]