Niihau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Niihau
Eiland van Verenigde Staten
Locatie
Locatie
Land Verenigde Staten
Eilandengroep Hawaïaanse eilanden
Provincie Hawaï
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 21°54'NB, 160°12'WL
Algemeen
Oppervlakte 181 km²
Inwoners
(2010)
170
Hoofdplaats Puuwai
Lengte 29 km
Breedte 10 km
Hoogste punt Mount Pānīʻau (381 m)
Detailkaart
Kaart van Niihau
Foto's
Niihau
Niihau
Kust van Niihau

Niihau of Ni'ihau is het meest westelijk gelegen eiland van de eilandengroep waaruit Hawaï bestaat. Het eiland heeft een oppervlakte van 181 km² en telt ongeveer 160 inwoners. Het eiland meet 30 km bij 10 km. Het hoogste punt (Paniau) ligt op 390 m. De enige nederzetting van naam op Ni'ihau is Puuwai. Bovendien is het eiland in privébezit, het is niet toegankelijk voor buitenstaanders, tenzij op uitnodiging.

Het eiland is eigendom van de twee broers uit de familie Robinson. Op het naburige eiland Kauai wonen veel oud-bewoners van Niihau en bezitten de twee broers tevens grote boerderijen. De oud-bewoners van Niihau varen geregeld van en naar het eiland. De familie Robinson en hun gasten vliegen per helikopter vanuit Port Allen airport (Kauai) naar Niihau, waar op diverse plaatsen een helikopterplatform is gebouwd. De huizen op Niihau zijn in originele staat en gebouwd in de 19e eeuw. De meeste bewoners, inclusief de familie Robinson, wonen op Kauai.

Op het eiland leven veel verwilderde paarden, schapen en geiten, in de wateren rondom het eiland leven veel haaien en dolfijnen.

37 km ten zuidwesten van Niihau ligt het eilandje Ka'ula.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Niihau van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.