Nixie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nixiebuizen
Een frequentieteller met Nixiebuisjes
De tien cijfers

Een nixiebuisje is een vroege vorm van een digitaal display. Het is een neonlamp met één anode en een aantal vlak achter elkaar geplaatste gaasvormige kathoden in de vorm van (bijvoorbeeld) de cijfers 0 t/m 9, die oplichten als ze individueel aangestuurd worden. Vanuit een beperkte gezichtshoek zijn de oplichtende cijfers waar te nemen, afhankelijk van het omgevingslicht.

Een nixiebuis heeft vaak het uiterlijk van een elektronenbuis en past in een buisvoet zoals ook voor elektronenbuizem wordt gebruikt.

Nixiebuisjes werden onder andere gebruikt in eenvoudige displays om in cijfers een resultaat te tonen, zoals in vroegere rekenmachines, in uurwerken voor de digitale weergave van de tijd en om de zenderkeuze op televisietoestellen te tonen.

Er zijn speciale nixiebuisdriverchips uit de TTL-serie: de 7441 en de 74141. Ze decoderen BCD-code naar decimaal en zijn geschikt voor de hoge spanning van de buizen. De nixiebuizen werken normaal gesproken op een spanning van ca. 180 volt, met een stroomsterkte van 2 à 4 mA (afhankelijk van het type buis).

Zie de categorie Nixie tubes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.