No Earthly Connection

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
No Earthty Connection
Studioalbum van Rick Wakeman
album nr. 6
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht mei 1976
Opgenomen jan-maart 1976
Genre symfonische rock
Duur 42:13
Label(s) A&M Records
Producent(en) Rick Wakeman
Chronologie
1975
Lisztomania
  1976
No Earthty Connection
  1977
White Rock

(en) Allmusic-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

No Earthly Connection is het zesde muziekalbum van Rick Wakeman. Wakeman schreef hiermee een soort conceptalbum. Hij geloofde dat wij niet alleen in het heelal zijn, en dus ook niet aan de Aarde zijn gebonden. Hetzelfde geldt voor muziek in het algemeen; zo aards en toch ongrijpbaar.[bron?]

Wakeman nam het album op met een vernieuwde versie van zijn English Rock Ensemble. Voor het eerst waren er ook blazers bij betrokken. Het album laat de ontwikkeling van de toetsinstrumenten in die jaren horen[bron?]; van nogal magere klanken tot een vol geluid in 1976. Onder het instrumentarium bevonden zich ook de mellotron. Hoewel dit destijds vaak was te horen in symfonische rock, gebruikte Wakeman het niet zo vaak.

Het album is om belastingtechnische redenen in Frankrijk opgenomen.[bron?] De band zat gedurende de maanden januari, februari en maart 1976 in Studio Le Château in Hérouville-en-Vexin. Het album verkocht volgens A & M Records maar matig; het bleef op ongeveer 4.000.000 exemplaren steken.[bron?]

De hoesafbeelding is een anamorfose, die naar een soort 3D-beeld kan worden teruggezet door het meegeleverde zilverpapier tot een cilinder te plakken en deze op het midden van de hoes te houden. Op die cilinder wordt dan een gewoon beeld weerspiegeld.

Musici[bewerken | brontekst bewerken]

Tracklist[bewerken | brontekst bewerken]

Lp kant 1
Nr. Titel Duur
1. Music Reincarnate; I: The Warning 5:15
2. Music Reincarnate; II: The Maker 3:01
3. Music Reincarnate; III: The Spaceman 3:41
4. Music Reincarnate; IV: The Realisation 8:29
Lp kant 2
Nr. Titel Duur
1. Music Reincarnate; V: The Reaper 8:04
2. The Prisoner 7:09
3. The Lost Cycle 7:04

De Japanse cd-persing uit 2003, al lange tijd niet meer verkrijgbaar[bron?], telt acht tracks. Music Reincarnate IV is daar in twee tracks verdeeld. Ook op de oorspronkelijke elpee wordt Music Reincarnate (Continued) aangegeven als aparte track, maar gezien de maximale tijdsduur van de elpeekant is dat onwaarschijnlijk.[bron?] De Japanse Wikipedia geeft een inleiding weer[bron?], zodat ook zij op 8 tracks komen.