No Earthly Connection

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
No Earthty Connection
Studioalbum van Rick Wakeman
(album nr. 6)
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht mei 1976
Opgenomen jan-maart 1976
Genre symfonische rock
Duur 42:13
Label(s) A & M Records
Producent(en) Rick Wakeman
Chronologie
1975
Lisztomania
  1976
No Earthty Connection
  1977
White Rock
Portaal  Portaalicoon   Muziek

No Earthly Connection is het zesde muziekalbum van Rick Wakeman.

Wakeman schreef hiermee een soort conceptalbum over het onderwerp dat (hij gelooft dat) wij niet alleen in het heelal zijn en dus ook niet gebonden aan de Aarde. Hetzelfde geldt voor muziek in het algemeen, zo aards en toch ongrijpbaar. Hij speelde het album vol met een vernieuwde versie van zijn English Rock Ensemble, daarbij zijn voor het eerst blazers betrokken. Het album laat goed horen wat de ontwikkeling van de toetsinstrumenten in die jaren is geweest, van nogal magere klanken tot nu (1976) een vol geluid. Onder het instrumentarium bevonden zich ook mellotrons, een instrument dat Wakeman niet zo vaak gebruikte als elders in de symfonische rock toen.

Het album is vanwege belastingtechnische redenen in Frankrijk opgenomen; de band zat gedurende de maanden januari, februari en maart 1976 in Studio Le Château in Herouville. Het album verkocht maar matig, aldus A & M Records; het bleef steken op ongeveer 4.000.000 exemplaren.

De hoesafbeelding is vervormd via een beeldproces, anamorfose, maar kan teruggezet worden naar een soort 3D-beeld door het meegeleverde zilverpapier tot een cilinder te plakken en op het midden van de hoes te houden. Op die cilinder is dan rondom een gewoon beeld te zien.

Musici[bewerken]

Tracklist[bewerken]

Lp kant 1
Nr. Titel Duur
1. Music Reincarnate; I: The Warning   5:15
2. Music Reincarnate; II: The Maker   3:01
3. Music Reincarnate; III: The Spaceman   3:41
4. Music Reincarnate; IV: The Realisation   8:29
Lp kant 2
Nr. Titel Duur
1. Music Reincarnate; V: The Reaper   8:04
2. The Prisoner   7:09
3. The Lost Cycle   7:04

Bij de Japanse cd-persing uit 2003, die inmiddels (2010) niet meer te verkrijgen is, worden acht tracks aangegeven. Music Reincarnate IV is daar blijkbaar in twee tracks verdeeld. Ze dachten dat Music Reincarnate (Continued) zoals op de oorspronkelijke elpee is aangegeven een aparte track was; gezien de maximale tijdsduur van de elpeekant is dat onwaarschijnlijk . De Japanse Wikipedia geeft een inleiding weer, zodat ook zij op 8 tracks komen; doch een inleiding is er niet, zeker geen inleiding van 5 minuten (zang begint op 0:50).

Het album is al enige tijd uit roulatie, want een compact disc-persing is er eigenlijk niet. De hierboven aangehaalde Japanse persing op compact disc kostte bij de filialen van Amazon.com op 16 juni 2010 118 euro (Duitsland), 77 euro Frankrijk, 97 Britse ponden (Verenigd Koninkrijk), niet verkrijgbaar in Canada, 98 Amerikaanse dollars in de Verenigde Staten en 2800 yen in Japan.