Naar inhoud springen

Noord-Hollands Archief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door JoostB (overleg | bijdragen) op 20 sep 2019 om 12:05. (opmaak)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Noord-Hollands Archief
Janskerk in Haarlem.
Opgericht 2005
Locatie Haarlem
Type Regionaal Historisch Centrum
Personen
Directeur Lieuwe Zoodsma
Overig
Toegang publiek/niet publiek
https://www.noord-hollandsarchief.nl
Gerda H. Kurtz, de eerste archivaris in de Janskerk in Haarlem.

Het Noord-Hollands Archief in Haarlem is het Regionaal Historisch Centrum voor Noord-Holland, Kennemerland en Haarlem. Bij het Noord-Hollands Archief zijn gegevens te vinden over de geschiedenis van de hele provincie, van de regio Kennemerland en van de provinciehoofdstad Haarlem. Het archief is gehuisvest op twee locaties: de Janskerk, met onder meer het publiekscentrum, en achter het voormalig Doopsgezind Weeshuis aan de Kleine Houtweg in Haarlem.

Geschiedenis

Het Noord-Hollands Archief is op 1 februari 2005 ontstaan door een fusie tussen de Archiefdienst voor Kennemerland (AVK) en het Rijksarchief in Noord-Holland (RANH). De AVK kwam voort uit het Gemeentearchief Haarlem waarbij zich later de genoemde gemeenten uit de regio's Kennemerland en de IJmond aansloten.

Het Noord-Hollands Archief fungeert in formele zin als Rijksarchief in Noord-Holland en als gemeentearchief voor de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort en de voormalige gemeenten in dit gebied.[1]

Vanuit die functies beheert het Noord-Hollands Archief archieven en collecties afkomstig van rijks-, provinciale en particuliere instellingen met als werkingsgebied de provincie Noord-Holland of voorgangers daarvan, Ook beheert het archieven van de genoemde gemeenten, en eventueel daarin opgegane gemeenten, en particuliere instellingen in de regio Kennemerland.

Sinds halverwege de jaren 1980 kwamen wetenschapsarchieven van personen terecht bij het het Noord-Hollands Archief. Eind jaren 80 werden na herziening van de Archiefwet ook archieven van organisaties bij de het Noord-Hollands Archief ondergebracht. Hieronder vallen bijvoorbeeld de archieven van drukkerij Enschedé en drukkerij Vermande Zonen.

Collectie

Het Noord-Hollands Archief beheert bijna 5.500 archieven, die samen 50 kilometer plankruimte beslaan.[2] De bibliotheek van het Noord-Hollands Archief telt bijna 90.000 titels.[3] Tevens beheert het Noord-Hollands Archief ruim 500.000 afbeeldingen (foto’s, dia's en prentbriefkaarten, prenten, tekeningen en kaarten), waaronder de collectie van fotoburo de Boer.

De archieven en verzamelingen kunnen gratis worden geraadpleegd in de studiezalen van het Noord-Hollands Archief. Toegangen op de collecties (en wat het beeldmateriaal betreft een deel van de collectie zelf) zijn ook beschikbaar via de website.

Externe links

Zie ook

De Wikimedia Commons categorie van persburo de Boer.