Noppenfolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Noppenfolie

Noppenfolie (in de volksmond vaak bubbeltjesplastic genoemd) is een doorzichtig en flexibel verpakkingsmateriaal van kunststof dat gebruikt wordt om breekbare voorwerpen in te pakken. Belletjes lucht in halve bollen in het materiaal vormen kussentjes die breekbare voorwerpen kunnen beschermen.

De Engelse naam voor het materiaal, bubble wrap, is eigendom van de Sealed Air Corporation en zou daarom eigenlijk slechts gebruikt mogen worden voor producten van dat bedrijf. De term wordt in het dagelijks leven echter regelmatig gebruikt voor het benoemen van gelijksoortige materialen.

Noppenfolie werd in 1957 per ongeluk uitgevonden door twee ingenieurs, Alfred Fielding en Marc Chavannes, die op zoek waren naar behang met reliëf en een papieren achterkant dat makkelijk te reinigen was.

De belletjes in het materiaal kunnen dienen als een schokdemper voor het beschermen van breekbare of gevoelige voorwerpen tijdens vervoer. Noppenfolie is beschikbaar in verschillende groottes variërend van 6 millimeter tot meer dan 2,5 centimeter. Naast de belletjes kan ook het plastic zelf verpakte materialen beschermen. Zo worden gevoelige elektronische onderdelen verpakt in anti-statische noppenfolie om ze te beschermen tegen statische elektriciteit die voorwerpen als geïntegreerde schakelingen zou kunnen beschadigen. Een andere toepassing van noppenfolie is als isolatiedeken over zwembaden. Met de noppen omlaag ontstaat een isolerende lucht en belletjes laag. Overigens ontstaat het grootste deel van het isolerend effect door tegengaan van verdamping. Hierdoor bespaart het ook water en chloor. Over de ideale kleur en eventuele coating is geen eenduidigheid. Een niet doorschijnende folie houdt algengroei tegen. UV-licht en chloor hebben een degeneratieve invloed op het materiaal.

Noppenfolie wordt ook gebruikt om cd's of breekbare spullen per post te versturen. Hiervoor worden speciale enveloppen gebruikt die aan de binnenzijde zijn bekleed met noppenfolie.

Amusement[bewerken]

Het kapotdrukken van de luchtbellen in noppenfolie wordt ook gebruikt als afleidende of stress-reducerende activiteit. De mensen die dit doen, vinden het geluid dat dit maakt prettig, of vinden plezier in het gevoel dat de plofjes geven onder de vingers. Dit in combinatie met het repetitieve en de eenvoud van deze handeling heeft een rustgevende tot meditatieve werking. Er zijn zelfs websites over dit fenomeen waar mensen met hun muis virtuele noppenfolie kunnen kapotdrukken. Dit staat bekend onder de naam "Bubble Wrap", waarbij je zo snel mogelijk met de muis alle "Belletjes" kapot moet drukken die je op je scherm te zien krijgt. Dit geeft een geluid dat vergelijkbaar is met echte noppenfolie. Het wordt nog realistischer als je dit met je vingers doet op een touchscreen, bv. op een tablet of op je smartphone. Het scherm wordt dan een echt virtueel stuk noppenfolie. Dit is een perfecte oplossing voor als er geen noppenfolie voorhanden is en iemand toch het gevoel wil hebben van het kapotdrukken van noppenfolie.

Externe links[bewerken]