Naar inhoud springen

Nord-Ouest (Haïti)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nord-Ouest
Nòdwès
Departement in Haïti Vlag van Haïti
Coördinaten 20°NB, 73°WL
Algemeen
Oppervlakte 2102,88 km²
Inwoners
(2015)
728.807
(347 inw./km²)
Hoofdstad Port-de-Paix
Overig
ISO 3166-2 HT-NO
Detailkaart
Kaart van Nord-Ouest
Locatie in Haïti
Portaal  Portaalicoon   Caraïben

Nord-Ouest (Haïtiaans-Creools: Nòdwès, Nederlandse vertaling: Noordwest) is een van de 10 departementen van Haïti. Het heeft 729.000[1] inwoners op een oppervlakte van 2100 km². De hoofdstad is Port-de-Paix. Het wordt begrensd door de departementen Artibonite en Nord, en door de Caribische Zee. Bij het departement hoort het eiland Île de la Tortue (het pirateneiland Tortuga).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied, gelegen aan de Windward Passage die Haïti van Cuba scheidt, is altijd van strategisch belang geweest. In dit opzicht trok het al de aandracht van Christoffel Columbus, die het gebied Valparaíso noemden. Later vestigen zich hier Franse piraten. De Fransen koloniseerden van hieruit het eiland Hispaniola. Met name om de stad Môle Saint-Nicolas is veel gevochten tussen Fransen, Britten, en mensen uit de Verenigde Staten.

Grondgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het grondgebied dat nu door het departement Nord-Est wordt ingenomen, behoorde onder de Taíno's tot het cacicazgo Marién.

Na de Haïtiaanse Revolutie is Haïti opgedeeld in drie departementen: Nord (Noord), Ouest (West) en Sud (Zuid). Deze zijn later verder opgesplitst. Dit departement Nord-Ouest is van het departement Nord afgesplitst.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het departement is opgedeeld in 3 arrondissementen:

  1. Môle Saint-Nicolas
  2. Port-de-Paix
  3. Saint-Louis-du-Nord

Sociaal-economisch[2][bewerken | brontekst bewerken]

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De jaarlijkse bevolkingsgroei is 5,6% (urbaan), 2,9% (ruraal), totaal: 2,1%.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Met uitzondering van Île de la Tortue is het land erg droog. Vroeger exporteerde het gebied koffie en bananen. Nu is het gebied vooral belangrijk voor de invoer van producten uit Miami, waarvan een gedeelte in bootjes over zee wordt gesmokkeld.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

In 46% van de gemeenten van het departement is de toegang tot basisonderwijs precair. Het analfabetisme in het departement bedraagt 49% voor mannen, 61% voor vrouwen, totaal: 55%.

Voor het primair onderwijs is de bruto scholingsgraad 118%, de netto scholingsgraad 50%. Deze cijfers wijzen op een grote repetitie van schooljaren. Voor het middelbare onderwijs is de bruto scholingsgraad 20% en de netto scholingsgraad 8%.

Van de inwoners van het departement heeft 51% geen enkele scholing afgemaakt, 39% het basisonderwijs, 8% het middelbaar onderwijs en 0% het hoger onderwijs.

Gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

In 68% van de gemeenten van het departement is de toegang tot basisgezondheidszorg precair. De kindersterfte bedraagt 72,8 op de 1000. In het departement lijdt 22% van de bevolking aan ondervoeding, en 8% aan ernstige ondervoeding.

In 43% van de gemeenten is de toegang tot drinkwater precair. De belangrijkste manieren om aan drinkwater te komen zijn via natuurlijke bronnen of rivieren of via een publieke waterbron.

In 58% van de gemeenten is de toegang tot riolering precair.