Noviomagus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Noviomagus (nieuw veld) is verlatijnst Keltisch toponiem dat aan een aantal plaatsen met Romeinse oorsprong werd gegeven.

Noviomagi op de Romeinse wegenkaart Tabula Peutingeriana[bewerken]

De naam komt in de vorm van Noviomagi voor op de Peutingerkaart (Tabula Peutingeriana). Wij kennen o.a. de latijnse naam Noviomagus Veromanduorum (voor Noyon in Frankrijk), Ulpia Noviomagus Batavorum (voor Nijmegen in Nederland) en Noviomagus Treverorum (voor Neumagen-Dhron in Duitsland).

Romeinse plaatsnamen met Noviomagus[bewerken]

Wij kennen o.a. volgende Latijnse plaatsnamen:

Personen genaamd Noviomagus[bewerken]

  • Gerardus Geldenhouwer Noviomagus, Gerard Geldenhouwer, genaamd Noviomagus (Nijmegen 1482 - Marburg 1542) humanist, historicus en theoloog, bevriend met Coenraad Peutinger, auteur van Lucubratiuncula de Batavorum insula en Historia Batavorum waarin hij (als eerste) poneert dat het eiland der Bataven niet is beperkt tot Holland maar zich uitstrekt tot voorbij Nijmegen [1].
  • Johannes Bronchorstius Noviomagus, Jan van Bronckhorst, bijgenaamd Noviomagus (Nijmegen 1494 - Keulen 1570), wiskundige en rector van de Deventer school ca. 1546 en van 1565- 1569[2].
  • Daniel Santbechus Noviomagus, Daniel Santbech, incidenteel aangeduid met Noviomagus, 16e-eeuwse wiskundige en astronoom[3].

Kunstwerk[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en referenties[bewerken]