Nutricia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nutricia
Nutricia in Zoetermeer
Nutricia in Zoetermeer
Oprichting 1896
Oprichter(s) Martin van der Hagen
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Zoetermeer
Producten Nutroma koffiemelk, Chocomel, Fristi, Extran en Olvarit
Website https://www.nutriciavoorjou.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nutricia was de naam van een in Zoetermeer gevestigde zuivelfabriek, die in 1896 werd opgericht, en in 1997 werd hernoemd tot Numico. Onder de producten van Nutricia vielen vroeger ook Nutroma koffiemelk, Chocomel, Fristi en Extran, maar deze merken zijn overgenomen door FrieslandCampina.

Tegenwoordig is Nutricia een merknaam van babyvoeding en medische voeding, gemaakt door Danone. Numico en Nutricia zijn van oudsher gevestigd in Zoetermeer.

Geschiedenis[bewerken]

Nutricia werd in 1896 opgericht als Stoomzuivelfabriek "Wilhelmina" door Martin van der Hagen. Oorspronkelijk produceerde men margarine. Niet veel later ging het bedrijf over op het produceren van een vervanger voor moedermelk, volgens een receptuur van Alexander Backhaus. In 1901 werd daarop de naam van het bedrijf veranderd in "Nutricia", dat "voeden" betekent.

Het bedrijf groeide voorspoedig en in 1905 werden de eerste melkpoederproducten naar het buitenland geëxporteerd. Men ging een breed assortiment aan babyvoeding produceren alsook yoghurt, room en dergelijke.

In 1924 werd de fabriek Lacto te Cuijk overgenomen, die in 1907 was opgericht. In 1932 begon men chocolademelk te produceren onder de naam Melcola. Dit stuitte echter op juridische bezwaren, waarna het product voortaan onder de naam Chocomel werd verkocht en als zodanig grote bekendheid verwierf.

Op 30 maart 1945 werd de fabriek te Zoetermeer getroffen door een geallieerde bom, die voor het nabijgelegen station was bedoeld. Na drie dagen werd de productie weer gestart. Tijdens de oorlog kon de babyvoedingsfabriek blijven doordraaien, gezien het belang daarvan voor de voedselvoorziening.

In 1946 werd de merknaam Olvarit geïntroduceerd, waaronder groentemaaltijden werden verkocht. Daarna volgden "Nutrix" (1955) en "Bambix". Ook op het terrein van ziekenhuisvoeding werd Nutricia actief.

In 1963 werd een derde fabriek in Bornem opgestart en in 1966 kwam de "N.V. Verenigde Bedrijven Nutricia" tot stand, wat een beursgenoteerde onderneming werd. Ook werd toen het predicaat "Koninklijke" verleend. Overnames volgden, zoals "Cow & Gate" (1981), enkele Oost-Europese bedrijven in het begin van de jaren 90, en "Milupa" in 1995.

In 1998 werd de naam van het bedrijf veranderd in Numico, een afkorting van "NU-tricia, MI-lupa, CO-w & Gate".

In 2007 werd Numico overgenomen door Danone.

Externe link[bewerken]