Naar inhoud springen

Nynorsk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nynorsk
Gesproken in Noorwegen
Sprekers ~600.000
Taalfamilie

Indo-Europese talen

Alfabet Latijns alfabet
Officiële status
Officieel in
Taalcodes
ISO 639-1 nn
ISO 639-2 nno
ISO 639-3 nno
Portaal  Portaalicoon   Taal
Gebruikte standaardtaal in Noorwegen:
 Bokmål
 Nynorsk
 geen voorkeur

Het Nynorsk (Nieuwnoors) is een standaardtaal binnen het Noors. De meest gebruikte standaardtaal in Noorwegen is Bokmål. Ongeveer 13% van de Noren gebruikt Nynorsk. Beide standaardtalen fungeren hoofdzakelijk als schrijftaal. De spreektaal in Noorwegen is nauwelijks gestandaardiseerd en vertoont vrij grote regionale verschillen.

Het Nynorsk is ontwikkeld door de Noor Ivar Aasen in de 19e eeuw als alternatief voor het sterk op het schriftelijke Deens geënte Bokmål. Het wordt met name in westelijk Noorwegen gebruikt en is gevormd op basis van vooral westelijke plattelandsdialecten. In vele aspecten lijkt het op het IJslands.

Dat IJslands en Nynorsk meer op elkaar lijken dan IJslands en Bokmål komt doordat het IJslands en de zuidwestelijke dialecten van het Noors een gemeenschappelijkere oorsprong delen. Net als het IJslands en het Faeröers onderscheidt het Nynorsk drie geslachten, te weten: mannelijk, vrouwelijk, en neutrum. Het Zweeds en het Deens hebben slechts twee geslachten. Bokmål hangt een beetje tussen de twee systemen in, waardoor er vaker twee vormen naast elkaar voorkomen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lars S. Vikør - The Nordic Languages subtitel:Their status and Interrelations bij Novus forlag, 2001 (derde editie) ISBN 82-7099-336-0

Handige links[bewerken | brontekst bewerken]