Naar inhoud springen

O'Higginsmeer/San Martínmeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
O'Higginsmeer / San Martínmeer
O'Higginsmeer/San Martínmeer (Argentinië)
O'Higginsmeer/San Martínmeer
Situering
Hoogte 250 m
Coördinaten 48° 50′ ZB, 72° 36′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 1.013 km²
Maximale diepte 836 m
Overig
Belangrijkste bronnen Mayer
Belangrijkste uitlopen Pascua
Foto's
O'Higginsmeer/San Martínmeer
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het O'Higginsmeer (Chileense benaming) of San Martínmeer (Argentijnse benaming) is een meer op de grens van Chili en Argentinië, in het gebied Patagonië. Met een maximale diepte van 836 meter is het het diepste meer van Noord- en Zuid-Amerika.

Het meer is onregelmatig gevormd, met acht armen, vier in elk land. Het heeft een totale oppervlakte van 1.013 km2, waarvan 554 in de Chileense regio Aysén en 459 in de Argentijnse provincie Santa Cruz.[1] Het wateroppervlak ligt op 250 meter boven de zeespiegel.

De Chileense rivier de Mayer neemt het grootste deel van de watertoevoer voor zijn rekening, terwijl de Pascua het water afvoert richting Argentinië, gemiddeld met 510 m3/s.

Aan de Chileense kant liggen meerdere gletsjers, waaronder de O'Higginsgletsjer. Dit veroorzaakt de aanwezigheid van rock flour, waardoor het water een lichtblauwe, melkachtige kleur heeft.

Beide benamingen verwijzen naar vrijheidsstrijders, te weten de Chileen Bernardo O'Higgins en de Argentijn José de San Martín, die nog zij aan zij gevochten hebben.

De vier armen aan Argentijnse zijde heten Cancha Rayada, Chacabuco, Maipú en De la Lancha, naar veldslagen waarbij generaal San Martín betrokken was.

Het gebied rond het meer is nogal droog en winderig, waardoor het tot 1910 duurde tot immigranten zich er vestigden, in dit geval Britten, Scandinaviërs en Zwitsers die er schapen hielden voor de wolproductie.

Zie de categorie O'Higgins-San Martín Lake van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.