Naar inhoud springen

Obi (Molukken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Obi
Eiland
Locatie
Eilandengroep Molukken
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 1°32'2,00"ZB, 127°46'45,01"OL
Algemeen
Oppervlakte 2520 km²
Inwoners
(2010)
29.642
Hoofdplaats Laiwui
Lengte 84 km
Breedte 47 km
Hoogste punt 1611 m
Detailkaart
Kaart van Obi
Foto's
De haven van Laiwui
De haven van Laiwui
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Obi is een eiland in de Molukken in Indonesië. Het is 2520 km² groot en het hoogste punt is 1611 m. Met enkele kleinere eilanden errond vormt het de Obi-eilanden. Ten westen van het eiland ligt de straat Tobalai met aan de andere kant van het water het eiland Tobalai. Het eiland herbergt een aantal endemische diersoorten. Het leefgebied voor plant- en diersoorten wordt echter bedreigd door ontbossing.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland is bekend om de vlindersoort Ornithoptera aesacus. Er komen 189 soorten vogels voor, waarvan zeven soorten met de status kwetsbaar of bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN waaronder de obi-jufferduif (Ptilinopus granulifrons) en de Molukse kraai (Corvus validus).

De volgende zoogdieren komen er voor: Crocidura monticola (prehistorisch geïntroduceerd), Wild zwijn (Sus scrofa) (geïntroduceerd), Polynesische rat (Rattus exulans) (geïntroduceerd), Rattus tanezumi (geïntroduceerd), Phalanger rothschildi, Hydromys sp. nov., Melomys obiensis, Dobsonia crenulata, Macroglossus minimus (onzeker), Nyctimene albiventer, Pteropus chrysoproctus, Pteropus conspicillatus, Pteropus personatus, Aselliscus tricuspidatus en Hipposideros papua

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Alle vogelsoorten die zijn aangetroffen op Obi