Oblitosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oblitosaurus bunnueli is een plantenetende ornithischische dinosauriër, behorende tot de Euornithopoda, die tijdens de late Jura leefde in het gebied van het huidige Spanje.

Op de Barrihonda-El Humero-vindplaats bij Riodeva in het oosten van Spanje werden door een team van de Conjunto Paleontológico de Teruel-Dinópolis resten aangetroffen van grote euornithopoden. Eerst werden die wat verwaarloosd vanwege de vele vondsten van sauropoden en stegosauriërs maar uiteindelijk daalde het besef in dat die van één taxon afkomstig zouden kunnen zijn dat dan de maker zou kunnen zijn van grote sporen die uit de late Jura van Spanje bekend zijn.

In 2023 werd de typesoort Oblitosaurus bunnueli benoemd en beschreven door Sergio Sánchez-Fenollosa, Francisco Javier Verdú en Alberto Cobos. De geslachtsnaam is afgeleid van het Latijn oblitus, "vergeten", een verwijzing naar het veronachtzaamd zijn. De soortaanduiding eert ter gelegenheid van diens veertigjarige sterfdag de grote Spaanse filmregisseur Luis Buñuel die in Teruel geboren was, dezelfde provincie als waar de vindplaats ligt. Oblitosaurus kan in het Spaans vertaald worden als lagarto olividado en een van de bekendste films van Buñuel is Los Olividados. De beschrijvers maakten ter promotie van de tentoonstelling van de soort een affiche in de stijl van een filmposter.

Het type bestaat uit een tand van de linkeronderkaak, specimen CPT-1440, een duimklauw van de linkerhand, specimen CPT-1444) en een vrijwel complete linkerachterpoot met de tien botten MAP-8290 tot en met MAP-8299. MAP is een afkorting van Museo Aragonés de Paleontología. De beschrijvers gingen ervan uit dat die tot één individu behoorden, aangemerkt als het holotype, hoewel dat niet strikt bewezen kon worden. De botten komen uit een laag van de Villar del Arzobispo-formatie die wellicht dateert uit het Tithonien. Talrijke sporen uit de late Jura van Spanje zouden van dit taxon afkomstig zijn.

De afmetingen van de achterpoot en de lengte van de sporen wijzen op een lichaamslengte van zes à zeven meter. Dat zou Oblitosaurus tot de grootste euornithopode uit de Jura van Europa, en wellicht de hele wereld, maken.

Oblitosaurus werd in de Ankylopollexia geplaatst, in een basale klade met de veel kleinere Draconyx waarvan geen vertegenwoordigers uit Noord-Amerika bekend zijn.

Iguanodontia 

Rhabdodontidae




Tenontosaurus tilletti



Dryosauridae


Ankylopollexia 


Draconyx


Oblitosaurus




Camptosauridae 

Camptosaurus dispar



Camptosaurus prestwichii (= Cumnoria)



Camptosaurus aphanoecetes (= Uteodon)



Styracosterna

Dakotadon




Hippodraco



Iguanacolossus



Proa




Lanzhousaurus




Hypselospinus




Bayannurosaurus



Ouranosaurus

Hadrosauriformes 

Iguanodontidae



Hadrosauroidea
















Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sánchez-Fenollosa, Sergio; Verdú, Francisco; Cobos, Alberto. 2023. "The largest ornithopod (Dinosauria: Ornithischia) from the Upper Jurassic of Europe sheds light on the evolutionary history of basal ankylopollexians". Zoological Journal of the Linnean Society.