Oekraïens-Orthodoxe Kerk patriarchaat van Moskou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel past in de serie over de
Orthodoxie

Ook bekend als
"Oosters christendom"

Orthodoxie

De belangrijkste concilies
Nicea I
Constantinopel I
Efeze
Chalcedon
Constantinopel II
Constantinopel III
Nicea II

Theologie
Athanasius
Basilius de Grote
Johannes Chrysostomus
Efrem de Syriër
Gregorius van Nazianze
Gregorius van Nyssa

Patriarchaten
Constantinopel
Alexandrië
Antiochië
Jeruzalem
Moskou
Servië
Roemenië
Bulgarije
Georgië

Autocefale Kerken
Griekenland
Cyprus
Polen
Albanië
Tsjechië en Slowakije

Tradities
Oriëntaals-orthodoxe kerken
Oosters-orthodoxe kerken
Syrisch christendom

Liturgie
Alexandrijnse liturgie
Antiocheense liturgie
Byzantijnse liturgie
Chaldeeuwse liturgie
Iconenverering

Personen
Patriarch
Pope
Katholikos

Kerkinterieur
Icoon
Iconostase

Liturgische gewaden
Phelonion
Epitrachelion · Podriaznik
Zona · orarion

De Oekraïens-orthodoxe Kerk patriarchaat van Moskou (Oekraïens: Українська Православна Церква;Russisch: Украинская Православная Церковь) is een de-facto autonome Oosters-Orthodoxe Kerk in Oekraïne. Ze ressorteert onder het patriarchaat van Moskou van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Deze kerk is één van de twee grote rivaliserende Oekraïens-orthodoxe kerken. De andere kerk is de Oekraïens-orthodoxe Kerk patriarchaat van Kiev. De Oekraïens-orthodoxe Kerk patriarchaat van Moskou is de enige waarvan de canonieke status is erkend door al de andere grote oosters-orthodoxe kerken, wereldwijd.

Geschiedenis[bewerken]

Op 27 oktober 1990 werd deze kerk een autonome kerk; voorheen was ze het Oekraïense exarchaat van de Russisch-Orthodoxe Kerk. De Oekraïens-Orthodoxe Kerk ziet zichzelf nog steeds als een Oekraïens exarchaat van het Moskou's patriarchaat én als de voortzetting van de Orthodoxe Kerk van Kiev en alle Russen in Oekraïne. Zodoende claimt ze de directe afstamming van de eerste – door de Heilige Vladimir – gekerstende Russen (in 988).

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk beschouwt de andere oosters-orthodoxe kerken in Oekraïne als afgescheiden nationale organisaties.

Huidige situatie[bewerken]

De metropoliet Volodymyr (Viktor Sabodan) was van 1992 tot 5 juli 2014 (overlijdensdatum), de primaat van deze kerk. Op 13 augustus 2014 werd metropoliet Onufry (Berezovsky)gekozen als primaat van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat van Moskou, nadat hij sinds 24 februari 2014 locum tenens was geweest. Hij heeft de titel van "Metropoliet van Kiev en heel Oekraïne". Zijn officiële residentie is in het Holenklooster van Kiev.

Deze kerk telt 42 bisdommen met 58 bisschoppen, 8516 priesters en 443 diakens. Ze is eigenaar van het merendeel van de orthodoxe kerkgebouwen in Oekraïne en is vooral aanwezig in het oosten, het zuiden en het centrum van het land.

In 2006 stelde de kerk dat 10.875 religieuze gemeenschappen (dit is 68 procent van de oosters-orthodoxe gemeenschappen) aan de Kerk loyaal zijn. Dit wordt evenwel tegengesproken door Oekraïens-orthodoxe Kerk patriarchaat van Kiev.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]