Ofotfjord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ofotfjord
Ofotfjord (Noorwegen)
Ofotfjord
De Ofotfjord in april
Locatie Noorwegen
Coördinaten 68° 25′ NB, 17° 1′ OL
Diepte (max.) 553 m
Lengte 78 km
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Ofotfjord (Noors: Ofotfjorden) is een fjord in de provincie Nordland in Noord-Noorwegen. De Ofotfjord is 78 km lang en staat daarmee op de twaalfde plaats in Noorwegen. Het diepste punt ligt op 553 meter onder de zeespiegel, waarmee het een achttiende plaats in dit Scandinavische land inneemt.

Ofotfjord is afgeleid van de Oudnoordse plaatsnaam Ófóti en van het Oudnoordse woord fótr dat 'voet' betekent. De Ofotfjord heeft namelijk een beetje de vorm van een voet.

Aan de oostzijde ligt de havenstad Narvik. Andere omliggende gemeenten zijn onder meer Tjeldsund, Evenes en Ballangen. De rondom de Ofotfjord gelegen bergen reiken tot een hoogte van 1700 meter. Tot op een hoogte van 500 meter zijn ze begroeid met berken.

De Ofotfjord is visrijk. Men treft er kabeljauw, makreel ('s zomers en 's winters) en haring ('s winters) aan.

De Ofoten, een historisch landschap rondom deze fjord, danken hun naam aan de Ofotfjord.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden hier in april 1940 zware gevechten plaats. Nadat de Duitsers Noorwegen waren binnengevallen, trachtte de Britse vloot onder meer Narvik - tevergeefs - te ontzetten. Op 5 maart 2008 werd met behulp van sonarapparatuur de ligging van een sinds die tijd gezonken torpedobootjager ontdekt, de HMS Hunter (H35).

Zie de categorie Ofotfjorden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.