Okres Košice-okolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Košice-okolie
Kassa-környék
District in Slowakije Vlag van Slowakije
Situering
Regio Košice
Coördinaten 48°43'NB, 21°15'OL
Algemeen
Oppervlakte 1533 km²
Inwoners 106.999
Hoofdstad Košice
Portaal  Portaalicoon   Slowakije

Košice-okolie (Hongaars:Kassa-környék) is een district (Slowaaks: Okres) in de Slowaakse regio Košice. De hoofdstad is Košice hoewel deze niet onderdeel uit maakt van de okres. De naam betekent: omgeving/streek van Košice

Het district bestaat uit 2 steden (Slowaaks: Mesto) en 110 gemeenten (Slowaaks: Obec). Het district had in 2011 in totaal 119 227 inwoners waarvan 11 845 (circa 10%) behoren tot de Hongaarse minderheid in Slowakije. In de volkstelling gaven 17.348 inwoners (15%) van het district aan het Hongaars als moedertaal te hebben.

Taalgrens[bewerken | brontekst bewerken]

Door het district loopt de Slowaaks-Hongaarse taalgrens. Deze taalgrens begint bij het Hongaarstalige plaatsje Peder (Hongaars: Péder) en gaat vervolgens noordwaarts langs Drienovec (Hongaars: Somodi). Het naastgelegen stadje Moldava nad Bodvou (Hongaars:Szepsi) heeft een bevolking die voor 40% bestaat uit etnische Hongaren. Direct ten noorden van het stadje ligt het Hongaarstalige dorp Debraď (Hongaars: Debrőd). Daarna gaat de taalgrens naar het westen, hier liggen de Hongaarstalige dorpje Háj.

Taalsituatie in Slowakije volgens Census van 2011.

Steden[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Košice-okolie District van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.