Ola El Aguizy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ola El Aguizy
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Ola Mohammed El Aguizy
Geboortedatum 17 augustus 1948
Geboorteplaats Caïro
Nationaliteit Vlag van Egypte Egypte
Wetenschappelijk werk
Vakgebied egyptologie
Onderzoek demotische teksten
Overig onderzoek opgravingen in Saqqara
Alma mater Universiteit van Caïro

Ola El Aguizy (Arabisch: علا العجيزي; geboren in Caïro, 17 augustus 1948) is een Egyptische egyptologe, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Caïro.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

El Aguizy begon in 1970 te werken bij de Universiteit van Caïro, eerst als assistent, daarna als docent en ten slotte (1998) als hoogleraar in de Egyptische taal (bij de afdeling Egyptische Oudheden). In de jaren 1980 en 1990 nam ze regelmatig deel aan de International Conference on Demotic Studies (iedere ca. 4 jaar gehouden). In 2002 werd ze hoofd van de afdeling Egyptische Oudheden en in 2003 decaan van de Faculteit Archeologie.

Opgravingen in Saqqara[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2005 geeft El Aguizy leiding aan het opgravingsteam van de University van Caïro in Saqqara. Ze graaft op in een grafveld uit de eerste helft van de 19e dynastie. Het gebied ligt ten zuiden van de toegangsweg van de piramide van Oenas, in de buurt van de concessie van de Nederlands-Italiaanse expeditie. In 2007, tijdens hun tweede opgravingsseizoen, vond El Aguizy het graf van de legercommandant Ptahmes. Dit graf was in 1859 al gevonden door Auguste Mariette en gedeeltelijk gefotografeerd door Théodule Devéria, en daarna was de locatie onbekend geraakt.

Verschillende graven uit de 19e dynastie waren hergebruikt als familiegraf in de Late Tijd. Hieronder was het graf van Hoey-nefer waarin o.a. de begraving van de moeder van een priester van koning Menkaoera van de 4e dynastie) werd gevonden.

In 2014 vond zij het graf van Paser, hoofd van de legerarchieven, en in 2017 dat van Iwrkhy (ook wel geschreven als Urkhya; mogelijk een Hurritische naam), generalissimo onder Ramses II.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de publicaties van El Aguizy, zie haar CV op de website van de Universiteit van Caïro of de Online Egyptological Bibliography.