Olijfboomcoalitie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Olijfboomcoalitie (L'Ulivo) was een samenwerkingsverband tussen de gematigd progressieve partijen in Italië, opgericht in 1996. Sinds 2005 is deze coalitie opgegaan in de bredere coalitie L'Unione (De Unie).

De Olijfboomcoalitie won, in samenwerking met de Communistische Partij, in 1996 de parlementsverkiezingen, waarna Romano Prodi minister-president werd (tot 1998). In 1998 werden de parlementsverkiezingen gewonnen door de voormalige communistische leider Massimo D'Alema, die daarna premier werd. De Olijfboomcoalitie werd in 2001 verslagen door het centrum-rechtse samenwerkingsverband Huis van de Vrijheden (Casa delle Libertà) van Silvio Berlusconi.

Partijen die lid waren van de Olijfboomcoalitie[bewerken | brontekst bewerken]

Allen Verenigd In De Olijfboom- voor Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Allen Verenigd In De Olijfboom (Italiaans: Uniti nell'Ulivo) is de Europese variant van de Olijfboomcoalitie. Op 12 juni 2004 deed Allen Verenigd In De Olijfboom- voor Europa verkreeg 31,1% van de Italiaanse stemmen voor het Europees Parlement.

Allen Verenigd In De Olijfboom[bewerken | brontekst bewerken]

Allen Verenigd In De Olijfboom (Italiaans: Uniti nell' Ulivio), afgekort FED is de op 13 september 2004 opgerichte hernieuwde Olijfboomcoalitie. Het was de bedoeling dat deze FED in 2006 mee ging doen met de Italiaanse verkiezingen. Lijsttrekker is Romano Prodi. De FED maakt deel uit van L'Unione.

Partijen die lid zijn van de FED[bewerken | brontekst bewerken]

Uitslagen L'Ulivo 2006[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar parlement % zetels
2006 Kamer van Afgevaardigden
Senaat
31,20
35,04
220
128

Individuele resultaten partijen in L'Ulivo (Kamer van Afgevaardigden/Senaat)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook: Huis van de Vrijheid