Olite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Olite/Erriberri
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Olite (Spanje)
Olite
Situering
Autonome regio Navarra
Provincie
Comarca
Navarra
Navarra
Coördinaten 42° 29′ NB, 1° 39′ WL
Algemeen
Oppervlakte 84,15 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
3.915
(47 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
31.191
http://www.olite.es/
Detailkaart
Kaart van Olite/Erriberri
Ligging in Navarra
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Olite (Spaans) of Erriberri (Baskisch) is een gemeente in de Spaanse provincie en regio Navarra. Olite telt 3.915 inwoners (1 januari 2016).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente heeft een oppervlakte van 84,16 km² en ligt in het geografische centrum van Navarra. Olite grenst in het noorden aan Tafalla, in het oosten aan San Martín de Unx, Beire, Pitillas en Murillo el Cuende, in het zuiden aan Caparroso en in het westen aan Marcilla, en Falces.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Olite was in de Romeinse tijd een vesting, waarvan de muren later dienden tot bescherming van een dorp. Later zijn rondom het dorp resten van verscheidene Romeinse villa's teruggevonden.

In zijn Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum schrijft Isidorus van Sevilla (560-636) voor het eerst over Olite: volgens deze aartsbisschop werd de stad gesticht door de gotische koning Swinthila in 621 en door deze verstrekt om zich te kunnen weren tegen de Basken.

Koning García Ramírez schonk de stad zijn eerste fuero (soort stadsrecht) en een document uit 1276 toont aan dat Theobald II van Navarra haar het recht op een jaarlijkse markt verschafte.

De koning Karel III van Navarra vestigde zijn zetel in de stad en liet het toenmalige kasteel uitbreiden tot een paleis, het Palacio Real de Olite.

Olite werd in 1925 tot nationaal monument verklaard, en is het meest belangrijke voorbeeld van gotische stadsarchitectuur in Spanje.

Centrum en koninklijk paleis van Olite

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Toerisme vormt tegenwoordig de voornaamste bron van inkomsten, samen met de wijnbouw, industrie (auto-onderdelen) en textiel.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Olite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.