Oliver Reed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oliver Reed
Oliver Reed in 1968
Algemene informatie
Volledige naam Robert Oliver Reed
Geboren 13 februari 1938
Overleden 2 mei 1999
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1955-2000
Beroep acteur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Robert Oliver Reed (Wimbledon, Londen, 13 februari 1938Valletta, Malta, 2 mei 1999) was een Brits acteur.

Hij debuteerde in 1958 in de film The Square Peg, maar speelde zijn eerste hoofdrol in The Curse of the Werewolf uit 1961. Verder was hij onder meer te zien in Hannibal Brooks, The Devils, Sitting Target, The Three Musketeers, Tommy (de musical van The Who), The Big Sleep en The Return of the Three Musketeers.

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1959 en 1969 was Reed getrouwd met Kate Byrne; ze kregen één kind. Vanaf 7 september 1985 tot aan zijn dood was hij getrouwd met Josephine Burge.

Reed was een notoir drinker. Na een bargevecht in 1963 had hij 36 hechtingen in zijn gezicht nodig. De verwonding liet een permanent litteken achter. Even was Reed bang dat dit het einde van zijn carrière zou betekenen. Voor de film Castaway uit 1986 moest hij gewicht verliezen. Reed deed dat door middel van een wodkadieet. In 1987 moest hij vanwege nierproblemen het drinken enige tijd opgeven, hoewel hij later toch weer begonnen is met het innemen van alcohol.

Reed verscheen regelmatig dronken in verschillende talkshows. Zo moest David Letterman ooit noodgedwongen zijn toevlucht tot de reclame nemen, omdat Reed zeer agressief gedrag vertoonde. Aanleiding waren Lettermans vragen over Reeds drankgebruik geweest, terwijl het de bedoeling was over diens nieuwe film te praten. In de Engelse talkshow After Dark werd hij van de set begeleid, nadat hij de feministische schrijfster Kate Millett ongevraagd op de hand en wang zoende. Hij mompelde hierbij de woorden Give us a kiss, big tits (Geef 'ns 'n kusje,dikke tieten). De makers van de talkshow The Word moedigden Reeds gedrag aan: zij plaatsten flessen drank in zijn kleedkamer toen Reed daar te gast was. Stiekem filmde men dan zijn drinkgedrag, om hem daar later mee te confronteren.

Reed stierf op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Hij zat op dat moment in zijn favoriete bar, tijdens een pauze in de filmopnamen van Gladiator. Inmiddels had hij drie flessen Jamaicaanse rum, 8 flessen Duits bier en talloze dubbele The Famous Grouse-whiskey's leeg- of opgedronken. Daarbij had hij die avond vijf, veel jongere leden van de Britse Royal Navy verslagen met armpjedrukken. Zijn rekening was inmiddels opgelopen tot bijna 450 Britse ponden. De bar werd postuum naar hem vernoemd en heet tegenwoordig Ollie's Last Pub.

De scènes met Reed voor de film Gladiator waren bij zijn overlijden nog niet allemaal opgenomen. Met behulp van computerbeelden en 3 miljoen dollar konden zijn scènes toch nog worden afgemaakt.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]