The Adventures of Baron Munchausen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Adventures of Baron Munchausen
Tagline A true story. We've got the film to prove it.
Bull. He was full of it.
Remarkable. Unbelievable. Impossible. And true.
Regie Terry Gilliam en Charles McKeown
Producent Thomas Schühly
Ray Cooper
Jake Eberts
David Tomblin
Stratton Leopold
Scenario Terry Gilliam
Charles McKeown
Hoofdrollen John Neville
Sarah Polley
Eric Idle
Jonathan Pryce
Muziek Michael Kamen
Montage Peter Hollywood
Cinematografie Giuseppe Rotunno
Production design Dante Ferretti
Distributie Columbia Pictures
Première maart 1989
Genre Avonturenfilm
Speelduur 126 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget 23 miljoen US$
Gewonnen prijzen 6
Overige nominaties 13
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Adventures of Baron Munchausen is een Britse avonturenfilm uit 1988 geregisseerd door Terry Gilliam. In de film spelen onder anderen John Neville, Sarah Polley, Eric Idle, Jonathan Pryce, Oliver Reed, Uma Thurman en Robin Williams mee.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint in een niet nader genoemde Europese stad eind 18de eeuw. De stad is in oorlog met een Turks leger dat zich buiten de stadsmuur bevindt. Desondanks vindt in de stad een theatervoorstelling plaats over het leven van Baron Munchausen. Plots stapt uit het publiek een oude man naar voor die beweert dat het stuk vol fouten zit. Wanneer de acteurs naar zijn motivatie vragen, beweert de man zelf Baron Munchausen te zijn. Daarop vertelt hij over een van zijn avonturen: een missie op leven en dood, waarin hij dankzij zijn assistenten en veel geluk levend van terugkwam. Zijn assistenten bleken daarnaast over superkrachten te bezitten:

Niemand gelooft de oude man en hij wordt ter dood veroordeeld omwille van leugens. Wanneer het Turkse leger opnieuw tracht aan te vallen, kan Sally Salt (Sarah Polley), de dochter van theaterdirecteur Jackson, de beslissing ongedaan maken. Als de oude man zijn verhaal waar is, dan kan hij zeker de stad redden in deze oorlog. Omdat men de stad niet kan verlaten via de gewone wegen, bouwen Sally en de oude man een luchtballon gemaakt van vrouwenondergoed. Samen vertrekken ze en belanden op de maan. Daar vindt de Baron zijn oude kameraad Berthold terug, maar maakt ruzie met de "Koning van de Maan" (Robin Williams). Blijkbaar had de Baron ooit in het geheim een relatie met de "Koningin van de Maan" (Valentina Cortese). Na veel gestuntel kunnen de Baron, Sally en Berthold van de maan ontsnappen en belanden ze ver onder het aardoppervlak. Daar worden ze vriendelijk ontvangen door de Romeinse god Vulcanus (Oliver Reed). Niet veel later vinden ze Albrecht. De Baron ontmoet de vrouw van Vulcanus, de godin Venus (Uma Thurman). Na een romantische wals tussen beiden bant Vulcanus het viertal naar de Zuidelijke Zeeën. In de zee worden ze opgeslokt door een zeemonster. In de buik vinden ze Gustavus, Adolphus en Bucephalus (het paard van de baron). Dankzij niespoeder verlaten ze het zeemonster via zijn spuitgat.

Eenmaal terug aan land blijkt dat ze te oud zijn geworden om het Turkse leger te verdrijven. De Baron tracht zijn assistenten te overtuigen, wat hem niet lukt. Daarom geeft hij zich over aan de stad waarop hij wordt doodgeschoten door Jackson wat wordt gevolgd door een emotionele begrafenis. Dan wordt het duidelijk dat het ganse avontuur een verhaal was dat de Baron vertelde in het theater. De oude man is nog springlevend. Daarna blijkt ook dat de stad gered is van de oorlog. Echter was er helemaal geen oorlog. Deze oorlog was eveneens onderdeel van het verhaal van de Baron en was geen werkelijkheid. Daarop vertrekt de Baron met zijn paard Bucephalus terwijl het zonlicht hen vanuit de wolken verlicht tot wanneer ze in de verte verdwijnen.

Rolverdeling[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

Baron Munchausen is een personage uit The Surprising Adventures of Baron Munchausen (vrij vertaald: de verrassende avonturen van baron Munchausen) van Rudolf Erich Raspe. Dit is een bundel met sterke verhalen uit 1785 gebaseerd op de Duitse avonturier baron Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen.

De verhalen werden eerder al verfilmd zoals in

Budget[bewerken]

Het budget van de film werd vooraf geschat op 23,5 miljoen Amerikaanse dollars[1] maar uiteindelijk kostte de prent 46,63 miljoen Amerikaanse dollar.[2].

Op de bonus-dvd naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de film verklaart Schühly dat de film oorspronkelijk zou worden gemaakt door 20th Century Fox, maar uiteindelijk naar Columbia Pictures ging. Oorspronkelijk had men de film op 35 miljoen dollar geraamd. Er was een akkoord met CEO David Puttnam, maar zijn opvolger Dawn Steel reduceerde dit bedrag.

In de US werd de film slechts in een aantal cinema's uitgebracht. Op de dvd verklaart Robin Williams dat dit lag aan de nieuwe CEO van Columbia. Het nieuwe management zou enkel willen investeren in films die ze vanaf dan uitbrachten, eerder dan films te promoten die nog werden gemaakt onder het vorige management. Hierdoor bracht de film in de VS aan de kassa slechts 8 miljoen dollar op.

Trivia[bewerken]

 • Eric Idle vond de productie veel te gevaarlijk.[3]
 • Sarah Polley was negen jaar toen de film werd gemaakt. Ze verklaarde later dat ze aan de opnames trauma's heeft opgelopen omdat het een psychologisch gevaarlijke set was. Objecten in haar nabije omgeving ontploften, uren aan een stuk in koud water, ... Ondanks dat alles in werkelijkheid misschien veilig was, leek dat voor haar zo niet te zijn.[4]
 • Robin Williams wordt in de aftiteling vermeld onder de naam Ray D. Tutto

Prijzen[bewerken]

De film werd genomineerd voor vier British Academy Film Awards, waarvan hij er drie won:

 • Beste kostumering
 • Beste grimage
 • Beste Productie-Design

De prijs van "Beste speciale effecten" ging naar Back to the Future Part II.

In 1990 werd de film genomineerd voor vier Oscars, maar won geen enkele:

In 1991 werd de film genomineerd voor vier Saturn Awards:

In 1990 won de film wel enkele prijzen in Italië op het Nastro d'Argento-festival:

 • Beste Cinematografie
 • Beste kostumering
 • Beste Productie-ontwerp

Ook in 1990 werd de film genomineerd voor een Hugo Award, maar de prijs ging naar Indiana Jones and the Last Crusade.

Referenties[bewerken]

 1. "The Misadventures of 'Munchausen' : How a $23.5-Million Fantasy Film Turned Into an Over-Budget Nightmare", The Los Angeles Times. Geraadpleegd op 2011-06-20.
 2. The Adventures of Baron Munchausen (1989) from Box Office Mojo.
 3. http://www.smart.co.uk/dreams/bmfact.htm
 4. Capone Sits Down With The Lovely Sarah Polley To Talk About Her Directorial Debut, BARON MUNCHAUSEN, DAWN OF THE DEAD & More! from Ain't It Cool News.