Olympisch Stadion Lluís Companys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Olympisch stadion Lluís Companys
Olympisch Stadion Lluís Companys
UEFA SterSterSterSter
Plaats Barcelona, Catalonië, Spanje
Coördinaten 41° 22′ NB, 2° 9′ OL
Capaciteit 60,713
Bouwjaar 1927
Geopend 1929
Architect(en) Pere Domènech i Roura
Gerenoveerd 1989
Vroegere namen Estadi Olímpic de Montjuïc
Detailkaart
Olympisch Stadion Lluís Companys (Barcelona)
Olympisch Stadion Lluís Companys
Portaal  Portaalicoon   Sport
Barcelona

Olympisch Stadion Lluís Companys (Catalaans: 'Estadi Olímpic Lluís Companys') is de huidige, officiële naam van het Olympisch stadion te Barcelona. Het is gebouwd in 1929 door architect Pere Domènech i Roura, en heette tot 2001 'Estadi Olímpic de Montjuïc', naar de berg waarop het is gelegen.

De nieuwe naam verwijst naar Lluís Companys, republikeins president van de Generalitat van Catalunya vanaf 1933. Hij werd in het nabijgelegen kasteel van Montjuïc gefusilleerd.

Het gebouw werd opgetrokken om de Wereldtentoonstelling van 1929 te huisvesten. Het Spaans volksfront dat in 1936 in Spanje aan de macht kwam wilde hier in hetzelfde jaar de Olympiade van het volk organiseren, als tegenhanger van de Olympische Zomerspelen 1936 die in Berlijn werden gehouden. Door het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog moest dit initiatief op het laatste ogenblik worden geannuleerd.

Het stadion is voor de Olympische Zomerspelen 1992 gerenoveerd door de architectengroep Correa-Milà-Margarit-Buixadé. Het oorspronkelijk eclectisch exterieur bleef behouden. De binnenkant werd volledig vernieuwd. Het stadion heeft nu een capaciteit van 65.000 toeschouwers. Sinds 1997 speelde de tweede voetbalclub van Barcelona, Espanyol, hier zijn thuiswedstrijden. Vanaf het seizoen 2009-2010 is de club naar een nieuw stadion verhuisd. In juni 2022 werd bekend dat FC Barcelona tijdens het seizoen 2023/24 in het stadion speelt voor één seizoen, vanwege de verbouwing van het Camp Nou.

In het stadion werden talrijke sportmanifestaties en muziekconcerten gehouden, onder meer door Madonna, Bruce Springsteen, Rolling Stones, Michael Jackson en Bon Jovi.

Zie de categorie Estadi Olímpic Lluís Companys van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.