Omar al-Bashir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Omar al-Bashir op een conferentie van de Afrikaanse Unie in 2009

Omar Hasan Ahmad al-Bashir (Arabisch: عمر حسن احمد البشير) (Hosh Bannaga, 1 januari 1944) is een Soedanese militaire leider en de huidige president van het land. Hij heeft de rang van luitenant-generaal.

Al-Bashir vocht aan Egyptische zijde mee in de Jom Kipoeroorlog van 1973. Hij kwam aan de macht door een militaire staatsgreep op 30 juni 1989 als het hoofd van de Revolutionaire Commandoraad voor Nationale Redding. Op 16 oktober 1993 werd hij formeel president en hij werd in 1996 en 2000 herkozen.

Vervolging om genocide[bewerken]

Op 14 juli 2008 maakte hoofdaanklager Luis Moreno van het Internationaal Strafhof in Den Haag bekend een arrestatiebevel te willen laten uitvaardigen tegen Al-Bashir, die persoonlijk verantwoordelijk zou zijn voor genocide in het conflict in de West-Soedanese regio Darfur.

Op 4 maart 2009 verkondigde het Strafhof Al-Bashir te zullen vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. Het was voor het eerst dat een zittend president door dit Strafhof wordt vervolgd. Soedan liet weten de president niet uit te zullen leveren. Al-Bashir noemde de aanklacht "een westerse samenzwering". Dezelfde dag nog kondigde de Soedanese regering aan zes internationale hulporganisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen, het land uit te zetten.

Het in Hilversum (Nederland) gevestigde station Radio Darfur [1], dat naar de regio uitzendt, zei veel telefoontjes te hebben gekregen van de meest uiteenlopende Darfuri's die erg verheugd waren over de aankondiging van het Strafhof.[2]

In een interview tegenover de Britse krant The Guardian in april 2011 gaf Bashir met betrekking tot Darfur toe verantwoordelijk te zijn 'voor alles wat er in het land gebeurt', maar hij zei dat het conflict daar wordt verdraaid en overdreven in de westerse media. 'Het is als regering onze plicht om tegen opstandelingen te vechten. Maar we vechten niet tegen het volk van Darfur,' zei de president.[3]