Omoa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Omoa
Gemeente in Honduras Vlag van Honduras
Omoa
Omoa
Situering
Departement Cortés
Coördinaten 15° 45′ NB, 88° 10′ WL
Algemeen
Inwoners (2006) 30.000
Foto's
Strand van Omoa
Strand van Omoa
Portaal  Portaalicoon   Noord-Amerika

Omoa is een stad in Honduras, in het departement Cortés. De stad ligt aan de Caribische kust, ten westen van Puerto Cortés. Het stadje is gelegen aan een kleine baai die eveneens de naam Omoa draagt. Het telt ongeveer 2000 inwoners.

Tussen 1759 en 1778 bouwden de conquistadores in Omoa het "Fortaleza de San Fernando de Omoa", het grootste koloniale fort in Midden-Amerika. Deze vesting droeg ertoe bij dat de Spanjaarden na de onafhankelijkheid van Midden-Amerika het langste stand hielden in Omoa. Onder leiding van kolonel Juan Galindo werd het fort uiteindelijk veroverd.

Vanaf de tweede helft van de 16e eeuw tot aan halverwege de 19e eeuw was Omoa de belangrijkste Caraïbische haven van Honduras. De terugval begon in de jaren twintig van de 19e eeuw, doordat de baai ging verzilten. Het nabijgelegen Puerto Cortés had daarvan geen last en werd als haven belangrijker dan Omoa. Toen Puerto Cortés rond 1880 ook nog een treinverbinding kreeg met San Pedro Sula was de bloeitijd van Omoa definitief afgelopen, en werd het een onbetekenend vissersdorp.

In de tweede helft van de twintigste eeuw werd het strand van Omoa ontdekt door inwoners van San Pedro Sula, die er sindsdien voor dagtochten naartoe komen.

Vissershuisje in Omoa