Onderzoekend leren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mate van vrijheid

van de lerende om zijn eigen leerproces in te richten (afnemend van boven naar beneden)

Vrij
Onderneming
Project
Probleem
Opdracht
Taak
Instructie

Het voornaamste middel dat de onderwijsvorm gebruikt is een indicatie

Onderzoekend leren is een term in het onderwijs die verwijst naar een manier om competenties te ontwikkelen, door vragen over iets te formuleren en die trachten te beantwoorden volgens de criteria van wetenschap[1]. Deze onderwijsvorm wordt meestal ingezet om een nieuwsgierige, onderzoekende en kritische houding van de lerende te stimuleren[2].

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Onderzoekend leren wordt steeds meer ingezet in het onderwijs met name omdat het heden ten dage[(sinds) wanneer?] kan worden ondersteund middels elektronische leeromgevingen[3] en een beroep doet op de vaardigheden die de 21e eeuw vraagt.[4]

Methodiek[bewerken | brontekst bewerken]

Onderzoekend leren biedt de lerende kinderen de kans om vanuit hun eigen interesse de wereld te ontdekken en te onderzoeken[5]. De onderwijsmethode is voor iedere lerende toegankelijk, ook al heeft men een verstandelijke beperking[6]. In deze methode staat het stellen van vragen over situaties, voorwerpen,verschijnselen, organismen of gebeurtenissen voorop en het voorspellen en ontdekken van antwoorden daarop[7]. De lerende ontwikkelt daarmee een wetenschappelijke houding; iets willen weten, begrijpen , bedenken, delen, bereiken of ergens kritisch op willen zijn[8].

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Onderzoekend leren.