Taakgericht onderwijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mate van vrijheid

van de lerende om zijn eigen leerproces in te richten (afnemend van boven naar beneden)

Vrij
Onderneming
Project
Probleem
Opdracht
Taak
Instructie

Het voornaamste middel dat de onderwijsvorm gebruikt is een indicatie

Taakgericht onderwijs is een vorm van onderwijs waarin de docerende de lerende leidt in het wat, waarom en wanneer van bepaalde leeractiviteiten.

De docent dicteert echter niet hoe de lerende de taak dient uit te voeren, zoals in instructief of klassikaal onderwijs. De docerende structureert in dit type onderwijs het leren, bewaakt of de lerende zich aan dit leerplan houdt en zorgt voor een rustige leeromgeving waarin de lerende geconcentreerd en in een vaste regelmaat zijn werkzaamheden uitvoert. Deze rol van de docent ziet men ook in opdrachtgestuurd onderwijs terug met als verschil dat aldaar niet de docent, maar de lerende zelf bepaalt welke taken hij wenst uit te voeren.

Toegepast[bewerken | brontekst bewerken]

Taakgericht onderwijs wordt vooral toegepast in het taalonderwijs[1]. De vorm van de taak, zoals het gebruikte medium, heeft invloed op het leerproces[2] net als motiverende, levensechte leeractiviteiten[3]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Van den Branden, K. (2000b), NIT of NTL? Over de rol van taal in het voortgezet onderwijs. Toegepaste Taalwetenschap in Artikelen 64/2, 25-35.
  2. Long, M. H. (1998), Focus on form in task-based language teaching. ESL, University of Hawaii Working Papers, p. 35-49
  3. M. van de Guchte en G. Rijlaarsdam (2018). Chatten in taakgericht MVT onderwijs. Levende Talen Tijdschrift Volume, 19, 3-14.