Onno Janssens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onno Janssens is een Nederlandse bridgespeler.

Janssens studeerde bestuurswetenschappen in Amsterdam. Hoewel hij meer tijd besteedde aan bridge dan aan zijn studie, heeft hij deze toch afgerond. Daarna is hij maatschappijleer gaan doceren.

In 1984 richtte hij samen met Wim Boegem en Gerard Hilte het bedrijf 'Bridgesoft' op en bracht bridgeprogramma's op de markt, in eerste instantie bestemd voor de Commodore 64. Het bedrijf was daarin koploper. Boegem en Hilte hebben zich na enkele jaren uit het bedrijf teruggetrokken, Janssens bleef eigenaar totdat hij in 2007 met pensioen ging. Het bedrijf is voortgezet door Arnhem Bridge Products, die onder andere de Nederlandse kant van Bridge Base Inc (BBO) beheert.

Janssens is lid van bridgeclub Het HOK en speelt tweede divisie. Zijn vaste partner is Willem Boegem, maar hij heeft ook gespeeld met onder andere Gerrit de Boer (1937-2006) en Jan van Cleeff.

In april 2012 heeft Janssens zich voor deelname aan het Europees Kampioenschap Senioren gekwalificeerd met zijn team, bestaande uit Loek Verhees, Koos Vrieze en Chris Niemeijer, de uitvinder van de Niemeijer-conventie. Het kampioenschap wordt in Dublin gespeeld van 15-23 juni.

Naast het bridgen houdt Janssens zich bezig met Tibetologie, de wetenschap van de Tibetaanse cultuur.

Muiderberg[bewerken]

Bridge is een spel dat internationaal gespeeld wordt maar niet iedereen biedt op dezelfde manier. De twee partners proberen elkaar op een legale manier te vertellen hoe hun hand eruitziet en gebruiken daarvoor soms conventies. Eén van die conventies heet Muiderberg of de Muiderbergse twee, en is bedacht door twee Nederlanders, Onno Janssens en zijn bridgepartner Willem Boegem.

Door tegen buitenlanders te spelen, maakt men kennis met andere biedafspraken, die men conventies noemt. Zo nam Kees Tammes ooit de Poolse Wilkosz 2-opening over, hetgeen een zwakke hand met twee vijfkaarten aangaf, waarbij minimaal een 5-kaart of ♠ moest zitten. Aangezien dat niet zo vaak voorkomt, maakte Janssens hierop een variant waarmee een hand met een 5-kaart of ♠ in combinatie met een vierkaart (of langer) in ♣ of met 2 of ♠ kon worden geopend. De openaar geeft hiermee ook aan dat hij maximaal 10 punten heeft. De bieding is defensief bedoeld, dat wil zeggen om het bieden voor de tegenstanders moeilijker te maken. Mocht de partner van de openaar een sterke hand hebben, dan biedt hij meestal 2 sans-atout, hetgeen manche-forcing is. Hierna kan de openaar zijn hand verder omschrijven.
Als openaar een 6-kaart in of ♠ heeft, zal hij anders openen. Als hij een 5-kaart of ♠ heeft zonder een 4-kaart ♣ of , zal hij passen.

De Muiderberg-conventie is vernoemd naar de stad, waar Janssens woonde toen hij de conventie bedacht. Janssens woont nu in Bussum. Jan van Cleeff, hoofdredacteur van IMP Bridge Magazine, schreef een boek: 'De Muiderbergse Twee'.

Resultaten[bewerken]

Senioren[bewerken]

Janssens is 'Seniors International Master'.

Teams

Externe links[bewerken]