Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel is de naam gegeven aan Maria die, volgens de Rooms-Katholieke Kerk in de late middeleeuwen verscheen op een eik te Zichem.

Verering[bewerken]

Sindsdien is het een van de oudste bedevaartsoorden van België. Tijdens de reformatie was het een populair bedevaartsoord van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Zij schonken verschillende ex voto's aan het genadebeeld. De bloei van Scherpenheuvel piekte in de 17de eeuw. Gelovigen kwamen van ver te voet om een gunst af te smeken van Maria. Er zouden zich verschillende wonderen hebben voltrokken.

De meeste gelovigen offerden kaarsen en geld aan het miraculeus beeld. Rijke bedevaarders offerden klederen, versierd met goudbrokaat en reliëfborduursels. Ook juwelen en kronen werden in overvloed geschonken als dank. Er is zelfs een mantel in kant geschonken, versierd met monogrammen en bloemen. Jubilerende bedevaarders kunnen een bijzondere zegen van het genadebeeld vragen.

Het genadebeeld werd op 25 augustus 1872 plechtig door kardinaal Deschamps gekroond op last van Paus Pius IX. Paus Benedictus schonk het beeld op 2 februari 2011 een Gouden Roos.

Lied[bewerken]

  • Wees met ons, Maget zoet
  • op deze reize goed
  • en ons wederkeren doet
  • vol vreugden in 't gemoed

De bedevaart[bewerken]

In de nacht van 30 april en 1 mei trekken velen te voet naar de basiliek. Voor de ene is het een bedevaart, voor de andere een sportieve prestatie of een tocht ter bezinning. Ze openen hiermee het bedevaartseizoen. De Grote Trek die vanuit Antwerpen vertrekt is een klassieker waaraan mensen vanuit gans Vlaanderen deelnemen. Opmerkelijk is ook dat heel wat inwoners van Scherpenheuvel zelf deelnemen aan deze tocht. De deelnemers vertrekken om 4 uur aan de oude Sint-Willibrorduskerk te Berchem. Ze houden tussenstops in Lier en Aarschot om na een 57 km lange tocht in Scherpenheuvel aan te komen. Ze keren terug met autocars.

Ook vanuit Temse gaat men jaarlijks in mei op voetbedevaart. De 65-km lange tocht - wellicht de langste en verste naar dit bedevaartsoord - start om 4u aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Temse om rond 19u aan te komen aan de basiliek waar om 20u een feestelijke eucharistieviering plaats heeft.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]