Veldwezelt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veldwezelt
Deelgemeente in België Vlag van België
Veldwezelt (België)
Veldwezelt
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Lanaken
Coördinaten 50° 52′ NB, 5° 38′ OL
Overig
Postcode 3620
Netnummer 089
Detailkaart
Veldwezelt (Limburg)
Veldwezelt
Portaal  Portaalicoon   België
Albertkanaal bij Veldwezelt
De doorgaande route door het dorp

Veldwezelt is een kerkdorp in en een deelgemeente van de gemeente Lanaken, gelegen in de Belgische provincie Limburg. Het telt 3288 inwoners (2019). [1] Een derde daarvan heeft de buitenlandse, hoofdzakelijk Nederlandse nationaliteit. Het betreft vooral studenten aan de nabijgelegen Maastrichtse onderwijsinstellingen.

Het zuidelijk van Veldwezelt gelegen kerkdorp Kesselt hoorde tot de gemeentelijke herindeling van 1977 bij de voormalige gemeente Veldwezelt.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam 'Wezelt' komt waarschijnlijk van het Germaanse 'Wisithja' dat een verzamelnaam is voor 'weiden'. Veldwezelt werd voor het eerst vermeld onder de naam 'Wiosello' in 1157.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Veldwezelt is gelegen daar waar ooit de Romeinse heerbaan van Nijmegen naar Tongeren liep.

Waarschijnlijk behoorde (een deel van) het gebied in de 10e eeuw tot de Lambertusparochie, waarvan de patronaatsrechten in die tijd geschonken werden aan het Onze-Lieve-Vrouwekapittel te Maastricht. Tezamen met enkele andere instellingen bezaten zij destijds ongeveer de helft van het huidige grondgebied van Veldwezelt. Het gebied werd later opgedeeld tussen de graven van Loon en het Onze-Lieve-Vrouwekapittel. Het Loonse deel kwam in handen van de prins-bisschoppen van Luik. Verscheidene malen werd het door hen verpand, bijvoorbeeld aan A. Vaes (1680), J.A. de Foullon (1727) en de baron Van Stokkem (1763).

Veldwezelt was vanouds een landbouwdorp. In de 19e eeuw was rietvlechten een hier voorkomende tak van huisnijverheid, vanwege de nabijheid van de Maas. Gedurende de 20e eeuw werd Veldwezelt meer en meer een forenzendorp.

Gedurende de 19e eeuw werden nieuwe wegen aangelegd, namelijk die van Tongeren naar Maaseik, in de eerste helft van de 19e eeuw, en die van Maastricht naar Hasselt, in de 2e helft van de 19e eeuw. Zo verplaatste de kern van het dorp zich, van het oude centrum, in de richting van het kruispunt van deze wegen.

In 1844 werd, bij verdrag, een deel van het grondgebied van Veldwezelt aan Nederland afgestaan.

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers België binnen waarbij de verovering van de brug over het Albertkanaal te Veldwezelt een strategisch belangrijke rol speelde (zie Fort Eben-Emael).

Van 1998 tot 2003 werden er archeologische opgravingen georganiseerd op de Neanderthalersite van Veldwezelt-Hezerwater. Sinds 2002 worden er grootschalige leemafgravingen uitgevoerd in dit gebied, dat is gelegen ten oosten van het Albertkanaal.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het voormalige gemeentehuis van de vroegere gemeente Veldwezelt, gelegen op de hoek van de Berenhofstraat en de Holtstraat.
  • De Sint-Lambertuskerk, een neoromaanse kerk uit 1935 met een barokorgel.
  • Enkele vierkantshoeven.
  • Een kalkstenen ongelukskruis, aan de Heserweg, uit 1786.
  • De militaire begraafplaats, aan de Lindestraat, waar 114 Belgische karabiniers begraven zijn, welke op 10 mei 1940 zijn gesneuveld.
  • Diverse veldkapellen, waaronder de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandskapel te Strodorp, aan de Bilzerbaan, mogelijk uit 1714. Deze kapel is door vier oude linden omgeven.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

Veldwezelt is gelegen in Droog-Haspengouw, op een hoogte van ongeveer 75 meter. De licht glooiende bodem bestaat uit löss. Het grondgebied wordt ten noorden en ten oosten van het dorp doorsneden door het Albertkanaal, waardoor een smalle strook min of meer geïsoleerd van het dorp is komen te liggen, ingeklemd tussen het kanaal en de Belgisch-Nederlandse grens. De omgeving van Veldwezelt is voornamelijk landbouwgebied, met weiden en boomgaarden.

Evenement[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Lanaken, Eigenbilzen, Mopertingen, Hees, Kesselt, Maastricht

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Veldwezelt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.