Oostelijke zandskink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Oostelijke zandskink
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Scincidae (Skinken)
Geslacht:Scincus
Soort
Scincus mitranus
Anderson, 1871
Afbeeldingen Oostelijke zandskink op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Oostelijke zandskink op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De oostelijke zandskink,[2] ook wel Arabische zandskink (Scincus mitranus), is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Anderson in 1871.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De oostelijke zandskink wordt ongeveer 20 centimeter lang en heeft een oranjebruine tot zandkleurige rug en poten en een witte buik. Op de flanken zit een lichte lengtestreep of enkele vlekjes, en de rug en poten zijn vaag gebandeerd met een donkere kleur. Deze soort heeft een snavelachtige snuit, korte poten en een opvallend korte staart. De skink kan zowel hard wegrennen als over het zand glijden en zich snel ingraven als er gevaar dreigt. Het voedsel bestaat uit allerlei geleedpotigen, vooral duizendpoten en kevers.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De oostelijke zandskink komt voor in delen van het Midden-Oosten, in de landen Jemen, Koeweit, Oman, Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De skink leeft in droge en warme open gebieden, voornamelijk zandwoestijnen of verstuivingen. De habitat bestaat uit wat duin-achtige streken, een heuvelig en stenig landschap met slechts hier en daar dichte begroeiing en rotspartijen om zich te kunnen verstoppen.

Algemeen[bewerken]

Deze soort is levendbarend, de jongen komen direct ter wereld en hebben daarmee een voorsprong op andere soorten omdat de eitjes niet uit kunnen drogen of opgegeten door andere dieren.

Een andere benaming is zandvis, maar deze naam staat voor alle soorten uit het geslacht zandskinken (Scincus). De soort werd eerder beschreven als Scincus philbyi, maar deze soort wordt niet meer erkend.[3]

Bronvermelding[bewerken]