Openwaterzwemmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Openwaterzwemmen
Zwemwedstrijd in open water in Salford (Greater Manchester).
Algemene gegevens
Organisatie België: KBZB
Nederland: KNZB
Mondiaal: FINA
Europees: LEN
Categorie Duursport
Locatie Meren, rivieren en plassen
Olympisch 2008 - heden
Competities / Kampioenschappen
Kampioenschappen Nationaal:
BK
NK
Europees:
EK
Mondiaal:
Wereldbeker
WK
Olympische Spelen
Verwante sporten
Disciplines 5km
10 km
25km
5 km teamwedstrijd
Verwante sporten Baanzwemmen
Synchroonzwemmen
Schoonspringen
Triatlon
Vinzwemmen
Waterbasketbal
Waterpolo
Portaal  Portaalicoon   Sport
Bioscoopjournaal uit 1919. Zwemwedstrijden in Vlissingen n.a.v. de onthulling van een standbeeld voor de Vlissingse loods en mensenredder Frans Naerebout.
Zwemwedstrijd in de Amstel, Polygoonjournaal zomer 1927
Bioscoopjournaal uit 1939. Jaarlijkse zwemwedstrijden om de Scheldebeker te Vlissingen.

Openwaterzwemmen is de tak van wedstrijdzwemmen die plaats heeft in open water. Er wordt gezwommen in meren, rivieren en plassen. Daarnaast wordt ook in open zee gezwommen.

Nederland heeft een rijke traditie in zwemwedstrijden in het buitenwater. Sommige wedstrijden worden reeds meer dan 50 jaar jaarlijks georganiseerd. Daarnaast heeft Nederland op het internationale vlak veel vedetten opgeleverd. Denk aan Hansje Bunschoten, Linda de Boer, Ton van Klooster, Herman Willemse, Judith de Nijs en Lenie de Nijs, Joke van Staveren, Ton Brouwer, Monique Wildschut, Irene van der Laan, Hans van Goor en Edith van Dijk die op het professionele marathoncircuit furore maakten. België heeft ook een talentvolle openwaterzwemmer, namelijk Brian Ryckeman. Hij nam deel aan de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen.

De Nederlander Maarten van der Weijden won op 21 augustus 2008 goud op de 10 km openwaterzwemmen op de Olympische Spelen in Peking. Dit onderdeel stond toen voor het eerst op het olympische zwemprogramma. Sharon van Rouwendaal won op 15 augustus 2016 goud op de 10km openwaterzwemmen op de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro. Ferry Weertman won de dag erna ook goud bij de mannen.

Er wordt in Nederland gezwommen in drie categorieën:

  • Prestatietochten: afstanden vanaf 250 m voor alle categorieën inclusief deelnemers zonder startvergunning.
  • Langeafstandzwemmen: afstanden tot en met 10 km vrije slag en schoolslag. In deze categorie is de open water competitie en zijn er Open Nationale Kampioenschappen (ONK) over de afstanden 5 en 10 km vrije slag alsmede 3 km voor senioren schoolslag, Masters vrije slag en junioren vrije slag.
  • Marathonzwemmen: afstanden boven 10 km. Hierbinnen is geen competitie in Nederland. Er is wel een nationaal kampioenschap (NK). Dit wordt sinds 2001 om en om met de Belgische zusterbond georganiseerd.

De meeste wedstrijden zijn langeafstandszwemwedstrijden. Er zijn daarvan ruim 25 in Nederland. Een dergelijk aantal is ook in Vlaanderen te vinden. In Nederland is Hoorn als A1-locatie opgenomen op de kaart van de Olympische Hoofdstructuur voor het openwaterzwemmen. Tijdens de 2-daagse zwemwedstrijd 'Ter Rede van Hoorn' vinden in Hoorn jaarlijks de Open Nationale Kampioenschappen 10km plaats en de Europese kampioenschapswedstrijd, de zogenaamde Len-cup.

Sinds 1953 wordt er in het openwaterzwemmen op verschillende disciplines gestreden om de Zwemkroniek-bekers, beschikbaar gesteld door de uitgever van het voormalige bondsblad. In 1996 zijn deze bekers omgedoopt tot Open Water Bekers van de KNZB. Hiervoor worden na elke zomerseizoen klassementen opgesteld die sinds 1988 online zijn.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Open water swimming.