Operatie Tidal Wave

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een B-24 Liberator boven Ploieşti

Operatie Tidal Wave was de codenaam voor een Amerikaans bombardement op de olievelden van Ploieşti, Roemenië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis[bewerken]

Na een licht bombardement ruim een jaar eerder, besloten de Amerikanen om op 1 augustus 1943 een tweede luchtaanval uit te voeren op de olievelden van Ploieşti. De operatie werd uitgevoerd door 178 B-24 Liberator-bommenwerpers. Aan de operatie namen 1.726 man van de 9th US Air Force deel. De operatie werd uitgevoerd vanuit de geallieerde bases in Benghazi en Derna in Libië.

Ploieşti was een van de best beschermde gebieden van Europa, omdat Duitsland 60 procent van de ruwe olie uit deze olievelden haalde. Op een relatief klein gebied stonden veertig olieraffinaderijen, die tezamen ongeveer 400.000 ton geraffineerde aardolie produceerden.

Doordat de Duitsers op de hoogte waren van de door de Amerikanen gebruikte codes en door de inzet van radar, was de luchtaanval geen verrassing. Twee verkenningsvliegtuigen werden door hevig afweervuur al voordat ze het doel konden bereiken neergeschoten. Bij de Amerikanen ontstond hierdoor verwarring. Tijdens het bombardement werden 54 bommenwerpers uitgeschakeld of moesten een noodlanding maken in Turkije. In totaal werden 352 bemanningsleden gedood, gewond of krijgsgevangen genomen. Ondanks de hevige verliezen werd de aanval in eerste instantie als een succes beschouwd. Ongeveer 42 procent van de olieproductie was vernietigd. Enkele weken na de aanval zaten de raffinaderijen echter weer op het normale niveau. Op 5 april 1944 werden de olievelden nog eens opnieuw onder vuur genomen en op 30 augustus datzelfde jaar werd Ploieşti veroverd door het Rode Leger.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]