Oranjebank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oranjebank
Oranjebank vlak na de restauratie
Locatie
Locatie Van Heutszpark, Coevorden
Bouw gereed 1938
Architectuur
Bouwstijl Art deco
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Oranjebank is een stenen bank in het Van Heutszpark in de Drentse stad Coevorden. De bank werd in 1938 gebouwd, ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De bank is gemetseld van gele stenen en heeft een houten zitgedeelte. In het midden staat een pilaar. Op de muur zijn medaillons aangebracht met de beeltenissen van Wilhelmina der Nederlanden en Juliana der Nederlanden met haar echtgenoot Bernhard van Lippe-Biesterfeld.

In 2006 werd de bank gerestaureerd dankzij een financiële tegemoetkoming van de Lions Clubs Nederland. Vrijwilligers hebben het metselwerk hiervoor verricht. Bij de opening in mei 2006 waren de pilaar en de medaillons afgedekt met een oranje sjerp.

Vandalisme[bewerken | brontekst bewerken]

De Oranjebank staat op een moeilijk bereikbare plaats met weinig verlichting. De bank heeft te lijden onder vandalisme. Zo zijn de medaillons in 2012 beklad met verf en benzinestift. Er zijn onoorbare tekeningen aangebracht. Ook de gele bakstenen zijn beklad. In de nis tussen de pilaar en de muur is brand gesticht.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oranjebank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.