Orazio Gentileschi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luitspeelster

Orazio Gentileschi (Pisa, 1563 - Engeland, 1639) was een Italiaans kunstschilder. Hij was de vader van de schilderes Artemisia Gentileschi.

Gentileschi was naast Bartolommeo Manfredi (1563-1639) een van de eerste navolgers van Caravaggio. Hij was opgeleid als goudsmid, en trok rond 1577 naar Rome. Hij wordt daar pas in 1588 als schilder vermeld, wanneer hij verschillende belangrijke opdrachten krijgt. Gentileschi werkt dan echter nog geheel in de stijl van het Romeinse maniërisme uit die tijd.

De kennismaking met het werk en de persoon van Caravaggio brengen vanaf 1599 een omslag teweeg in Gentileschi's stijl. Ook wordt hij door nieuwe ontwikkelingen in Florence rondom Santi di Tito beïnvloed. Echt caravaggistisch wordt zijn stijl vanaf 1606, het jaar waarin Caravaggio zelf Rome ontvlucht. Vanaf 1612 maken de dramatische kracht en het realisme echter plaats voor een meer ingetogen lyriek, die weer aansluit bij de Florentijnse schilderkunst.

In 1621 verhuist Gentileschi naar Genua, en in 1624 naar Frankrijk op uitnodiging van Maria de Medici. Weer twee jaar later gaat hij als hofschilder van Karel I naar Engeland, waar hij de rest van zijn leven doorbrengt. Zijn stijl is in deze jaren verder geëvolueerd naar een classicistische hofstijl.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Orazio Gentileschi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.