Orbis Medisch Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het atrium van Orbis Medisch Centrum

Het Orbis Medisch Centrum (afgekort OMC) is een algemeen ziekenhuis in Sittard-Geleen. Het ziekenhuis heeft 425 bedden waarvan 94 bedden in de dagverpleging, 56 bedden in de unit geestelijke gezondheidszorg en 90 revalidatiebedden. Alle kamers in het ziekenhuis zijn eenpersoonskamers.

Maaslandziekenhuis[bewerken]

Het ziekenhuis is in de plaats gekomen van het voormalige Maaslandziekenhuis dat gelegen was midden in het centrum van Sittard. Het oude ziekenhuis was een samenraapsel van gebouwen, gebouwd rondom het klooster van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. Doordat het ziekenhuis na de sluiting, eind jaren 90 van de dependance van het Maaslandziekenhuis in Geleen, het voormalige Barbaraziekenhuis, alle poliklinieken overnam van het ziekenhuis in Geleen, werd het gebouw al snel te klein. Na de gemeentelijke herindeling in 2000 waarbij de gemeenten Sittard, Geleen en Born opgingen in de nieuwe gemeente Sittard-Geleen besloot men in in het gebied tussen beide steden, op een braakliggend terrein een nieuw ziekenhuis te bouwen. Het nieuwe ziekenhuis werd in drie jaar en drie maanden gebouwd, en op 31 januari 2009 in gebruik genomen. De poliklinieken sloten op donderdag 29 januari 2009 om 12.00 uur hun deuren op de oude locatie en waren maandag 2 februari 2009 weer geopend op de nieuwe locatie. De Spoedeisende Hulp en de Huisartsen Dienst Westelijke Mijnstreek waren op zaterdag 31 januari 2009 om 06.00 uur 's ochtends geopend op de nieuwe locatie, waarna de oude locatie werd gesloten. De patiënten die op dat moment opgenomen waren in het Maaslandziekenhuis verhuisden op zaterdag 31 januari 2009 naar de nieuwbouw.

Ziekenhuis van de 21e eeuw[bewerken]

Patiënten beschikken over een eenpersoonskamer met onder andere internetaansluiting. Voor familieleden bestaat de mogelijkheid te logeren op de verpleegkamer. Vanaf de bedsideterminal op de patiëntenkamer kan de behandelend arts of de verpleegkundige direct inloggen in het patiëntendossier, en ter plekke alle belangrijke informatie van de patiënt opvragen. Ook de vervoersstromen door het ziekenhuis geschieden geheel automatisch. Door de gangen rijden transportrobots die zelf hun weg zoeken, en in staat zijn zelfstandig liften in en uit te rijden.

Gebouw[bewerken]

Het Orbis Medisch Centrum bevat naast het ziekenhuis ook de afdeling geestelijke gezondheidszorg en de afdeling revalidatie. In het Atrium, de centrale ontvangsthal, liggen onder andere een kapper, apotheek, hoortoestellenzaak, hulpmiddelenwinkel en een supermarkt. De hal heeft een lengte van 265 meter en is 25 meter hoog. Het gehele ziekenhuis heeft een vloeroppervlakte van 100.000 m2. De bouwduur duurde 3 jaar en 3 maanden en de totale investeringskosten bedroegen € 380 miljoen.

Fusie[bewerken]

In 2015 ging het Atrium Medisch Centrum Parkstad uit Heerlen samen met Orbis. De nieuwe gezamenlijke naam van de gefuseerde ziekenhuizen is nu 'Zuyderland'.

Trivia[bewerken]

  • De energiecentrale van het Orbis Medisch Centrum levert een vermogen van 4.500 kilowatt (vergelijkbaar met 300 woningen).
  • In het gebouw zijn 1 miljoen bakstenen verlijmd.
  • De patiënten kunnen via de bedsideterminal zelf hun maaltijden bestellen.
  • Het Orbis Medisch Centrum wijkt af van de klassieke bewegwijzering. In plaats daarvan worden patiënten en bezoekers verwezen naar zogenaamde meldpunten ( Meldpunt .. Oost of Meldpunt .. West). Van hieruit wordt verder verwezen naar de afdelingen.

Externe link[bewerken]