Orlando Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orlando Festival 2012
Orlando Festival-piramide
Orlando Festival 2011
Orlando Festival 2010
Orlando Festival 2009

Het Orlando Festival is het oudste kamermuziekfestival van Nederland, dat sinds 1982 jaarlijks wordt gehouden in de voormalige abdij Rolduc in het Zuid-Limburgse Kerkrade. Het festival is opgericht door Stefan Metz, toentertijd lid van het Orlando Kwartet, waar het festival zijn naam aan dankt. In 2011 vierde het Orlando Festival zijn 30-jarig bestaan, waarbij Stefan Metz afscheid nam als directeur en artistiek leider. Met de komst van Maarten Mostert is er voor het Orlando Festival een nieuwe periode aangebroken. In 2012 werd voor het eerst gebruikgemaakt van een nieuwe opzet, waarbij er geen uitgesproken jongeren- en volwassenenweek meer is, maar alle deelnemers gedurende negen dagen gelijktijdig op Rolduc aanwezig zijn. Het uitgangspunt van het Orlando Festival is de piramide, zoals die ook terug te vinden is in het logo van het festival.

De basis van de piramide wordt gevormd door de toehoorders, mensen die op het festival niet actief in een ensemble musiceren, maar die wel deel uitmaken van het festival. In de volgende laag bevinden zich de amateurensembles, jong en oud, die zich graag willen verdiepen in de kamermuziek en les krijgen van topmusici uit Nederland en daarbuiten. Daarnaast worden er elk jaar een aantal finalisten van het Prinses Christina Concours uitgenodigd. Zij worden in ensembles geplaatst om zo kennis te maken met het samenspel. Voor conservatoriumstudenten is er de Orlando Academy, een intensieve kamermuziekcursus met veel mogelijkheden tot het opdoen van podiumervaring op de vele formele en informele concerten die door het Orlando Festival georganiseerd worden. Aan de top van de piramide staan ten slotte de professionele musici, die op het festival zowel lesgeven als concerten verzorgen. Het Orlando Festival wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de rijksoverheid, Provincie Limburg, Gemeente Kerkrade en particuliere fondsen. Hierdoor is het onder andere mogelijk om jongeren aan het festival deel te laten nemen tegen een gereduceerd tarief.

Professionele musici[bewerken]

De professionele musici geven overdag les aan deelnemende ensembles van alle niveaus, amateurs en professionals. ’s Avonds verzorgen zij de concerten in Theater Kerkrade of Theater Heerlen.

Masterclasses[bewerken]

Het Orlando Festival organiseert tijdens het festival een tweetal masterclasses: een voor jonge professionele ensembles en een voor zangers en hun begeleiders.

Masterclass voor jonge professionele ensembles[bewerken]

Een van de pijlers van het Orlando Festival is de mogelijkheid voor getalenteerde jonge professionele ensembles om een week lang intensieve masterclasses te volgen bij een internationaal befaamd musicus. Elk jaar worden er internationale topdocenten uitgenodigd om deze jonge professionele musici te coachen.

Masterclass docenten door de jaren heen:
1983: Samuel Rhodes (altviolist Juilliard Kwartet)
1984: Samuel Rhodes (altviolist Juilliard Kwartet)
1985: Piero Farulli (altviolist Quartetto Italiano)
1986: Walter Levin (primarius LaSalle Kwartet) & Raphael Hillyer (altviolist Juilliard Kwartet)
1987: Arnold Steinhardt (primarius Guarneri Kwartet) & Menahem Pressler (pianist Beaux Arts Trio)
1988: András Mihály, Raphael Hillyer (altviolist Juilliard Kwartet), Norbert Brainin (violist Amadeus Kwartet), Siegmund Nissel (violist Amadeus Kwartet) & Martin Lovett (cellist Amadeus Kwartet)
1989: Jiři Novák (primarius Smetana Kwartet), András Mihály, Denes Koromzay (altviolist Hongaars Strijkkwartet) & Malcolm Frager
1990: Earl Carlyss (violist Juilliard Kwartet) & Milan Skampa (altviolist Smetana Kwartet)
1991: Norbert Brainin (violist Amadeus Kwartet) & Earl Carlyss (violist Juilliard Kwartet)
1992: Menahem Pressler (pianist Beaux Arts Trio) & Sándor Devich (violist Bartók Strijkkwartet)
1993: Milan Skampa (altviolist Smetana Kwartet) & Valentin Berlinski (cellist Borodin Kwartet)
1994: Eli Goren (primarius Allegri Kwartet) & Walter Levin (primarius LaSalle Kwartet)
1995: György Kurtág
1996: Norbert Brainin (violist Amadeus Kwartet), George Sopkin (cellist Fine Arts Kwartet) & Siegmund Nissel (violist Amadeus Kwartet)
1997: Mehahem Pressler (pianist Beaux Arts Trio), György Kurtág, Martin Lovett (cellist Amadeus Kwartet) & Raphael Hillyer (altviolist Juilliard Kwartet)
1998: Sándor Devich (violist Bartók Strijkkwartet) & Eli Goren (primarius Allegri Kwartet)
1999: Raphael Hillyer (altviolist Juilliard Kwartet) & Hugh Maguire (primarius Allegro Strijkkwartet)
2000: Sándor Devich (violist Bartók Strijkkwartet) & Milan Skampa (altviolist Smetana Kwartet)
2001: Alain Meunier, Menahem Pressler (pianist Beaux Arts Trio) & Hugh Maguire (primarius Allegri Strijkkwartet)
2002: Avy Abramovich (violist Pro Arte Strijkkwartet) & Milan Skampa (altviolist Smetana Kwartet)
2003: Earl Carlyss (violist Juilliard Kwartet) & Sándor Devich (violist Bartók Strijkkwartet)
2004: Henk Guittart (altviolist Schönberg Kwartet) & Eberhard Feltz
2005: Earl Carlyss (violist Juilliard Kwartet) & Eberhard Feltz
2006: Martin Lovett (cellist Amadeus Kwartet) & Peter Damm
2007: Peter-Lukas Graf & Eberhard Feltz
2008: Karl Leister, Hatto Beyerle (altviolist Alban Berg Kwartet) & Gerrit Zitterbart (pianist Abegg Trio)
2009: Eberhard Feltz
2010: Shmuel Ashkenasi
2011: Eberhard Feltz
2012: Luc-Marie Aguera (violist Ysaÿe Kwartet)

Masterclass voor zangers en hun begeleiders[bewerken]

Naast de masterclass voor jonge professionele ensembles is er ook een masterclass voor zangers en hun pianisten.

Docenten door de jaren heen:
1998: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
1999: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
2000: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
2001: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
2002: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
2003: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
2004: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
2005: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
2006: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
2007: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
2008: Mitsuko Shirai (mezzo-sopraan)
2011: Miranda van Kralingen (sopraan) & Reinild Mees (piano)
2012: Miranda van Kralingen (sopraan) & Stefan Veselka (piano)

Orlando Academy[bewerken]

De Orlando Academy is speciaal opgericht voor conservatoriumstudenten. Deze ensembles volgen een intensieve kamermuziekcursus, waarbij zij ook de mogelijkheid krijgen om podiumervaring op te doen.

Finalisten Prinses Christina Concours[bewerken]

Het Orlando Festival heeft de afgelopen jaren regio-finalisten van het Prinses Christina Concours uitgenodigd om op het festival muziek te komen maken. Waar zij normaal gesproken als solist musiceren, krijgen zij op het festival de mogelijkheid om in een aantal ensembles te musiceren, waarmee zij dan ook concerten geven en zo hun podiumervaring verder uit kunnen breiden.

Jeugd[bewerken]

Ook jongeren zijn welkom op het Orlando Festival. Naast de Orlando Academy, speciaal voor conservatoriumstudenten, is het festival er ook voor jongeren die (nog) niet professioneel met muziek bezig zijn.

Jongeren- en studentenensembles[bewerken]

Voor jongeren tot 26 jaar, die niet aan een conservatorium studeren, is er de mogelijkheid om zich in te schrijven als jeugdensemble. Ook deze ensembles krijgen les van de Orlando musici.

Orlando Orkest[bewerken]

Sinds 2002 heeft het Orlando Festival zijn eigen jeugdorkest: het Orlando Orkest. Het bestaat uit jonge strijkers en repeteert het hele jaar door onder leiding van Stijn Saveniers. Bijzonder aan dit orkest is dat alle leden ook in kamermuziekensembles musiceren. Op het festival zelf zijn er zowel orkestrepetities als kamermuzieklessen, en het Orlando Orkest geeft zowel in orkestverband als met de ensembles concerten. Tot seizoen 2012-2013 heette het orkest het Orlando Junior Academie Orkest. Tevens draagt dirigent Stijn Saveniers dit seizoen het stokje over aan Wilfred Sassen.

Amateurensembles[bewerken]

Volwassenen kunnen deelnemen aan het Orlando Festival met hun ensemble van minimaal drie personen. De deelnemers krijgen kamermuziekles van de Orlando musici en kunnen daarnaast deelnemen aan alle festivalactiviteiten, waaronder bijvoorbeeld de concerten die gegeven worden in Theater Kerkrade of Theater Heerlen.

Toehoorders[bewerken]

Liefhebbers van kamermuziek die geen eigen ensemble hebben, kunnen toch deelnemen aan het Orlando Festival als toehoorder. Zij kunnen de masterclass en alle concerten bijwonen. Daarnaast is het ook mogelijk om het eigen instrument mee te nemen, waardoor er met andere deelnemers ad hoc ensembles gemaakt kunnen worden. Deze ensembles kunnen op aanvraag ook les krijgen van de aanwezige musici.

Festivalbezoekers[bewerken]

Daarnaast is het ook mogelijk om één of enkele dagen het festival te bezoeken. Er kan een dagkaart gekocht worden, die toegang geeft tot alle lessen, masterclasses, lezingen en workshops.

Concerten[bewerken]

De deelnemers en musici van het Orlando Festival geven dagelijks concerten in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen en Kerkrade (het voormalig Wijngrachttheater) en op Rolduc. De afgelopen jaren worden er ook steeds meer concerten gegeven in de Euregio, onder andere in Centre Céramique (Maastricht), SCHUNK* (onderdeel van Glaspaleis Heerlen), Openluchttheater Valkenburg (Valkenburg), Kopermolen (Vaals), Pesthuyspodium (Maastricht), Selexyz Dominicanen (Maastricht), Parc Imstenrade (Heerlen), TPH (Herzogenrath), Burg Rode (Herzogenrath) en in de Balsaal (Aken).

Projecten[bewerken]

Het Orlando Festival organiseert, naast het jaarlijkse festival in de zomer, ook gedurende de rest van het jaar mogelijkheden om vooral jongeren in aanraking te laten komen met kamermuziek, namelijk de "Orlando Samenspel Dagen" en de "Orlando Samenspel Cursus".

Samenspelcursus[bewerken]

De samenspelcursus wordt georganiseerd om jonge muziekschoolleerlingen al vroeg kennis te laten maken met kamermuziek. Zij geven zich individueel op en worden door conservatoriumstudenten in ensembles ingedeeld en gecoacht. Aan het einde van de cursus krijgen de deelnemers een masterclass van een aantal bekende musici, zoals Maarten Mostert en Jeroen Riemsdijk. TV Maastricht heeft een mini-documentaire (Weekend Lui week 7/2012) gemaakt.

Samenspeldagen[bewerken]

De samenspeldag is bedoeld voor bestaande jeugdensembles van muziekscholen, waarbij musici van het Orlando Festival een dag les komen geven. De Orlando samenspeldag wordt afgesloten met een concertje van zowel de deelnemende ensembles als de docenten.

Externe links[bewerken]