Orlando Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De 35ste editie van het Orlando Festival in 2016

Het Orlando Festival is het oudste kamermuziekfestival van Nederland en levert al sinds 1982 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en promotie van de kamermuziek in Nederland. Het festival werd opgericht door Stefan Metz, cellist van het Orlando Kwartet. sindsdien heeft het Orlando Festival een goede internationale reputatie opgebouwd en neemt het een unieke positie in als enige grote festival voor kamermuziek in zuidoostelijk Nederland. Uiteenlopende groepen van beoefenaars van kamermuziek en een breder publiek worden er samengebracht in een uitnodigende festivalsfeer. Daarbij wordt samengewerkt met (Eu-)regionale muziekscholen, het Conservatorium Maastricht, het Prinses Christina Concours, Stichting Jong voor Oud en de talrijke Limburgse podia waar het Orlando Festival zich manifesteert.

Volgens de statuten van het Orlando Festival stelt het zich ten doel om de uitoefening van kamermuziek te bevorderen, in de meest brede zin. Om dit te bereiken worden jaarlijks twee muziekevenementen georganiseerd: het Orlando Festival & Concours in de zomer en de Orlando Samenspelcursus in het voorjaar.

De doelgroepen van het Orlando Festival zijn zeer divers: amateur kamermuziekbeoefenaars van alle niveaus en in leeftijd oplopend van 12 jaar tot senioren, conservatoriumstudenten (van 18 tot 24 jaar) en de jonge professionele kamermuziekensembles en zangers (tot 35 jaar). Met de concerten, masterclasses, lezingen, workshops, openbare lessen richt het festival zich op het publiek uit de Euregio tot muziekliefhebbers uit het hele land.

Het Orlando Festival en het Orlando Concours vormen een samenhangend geheel van uiteenlopende muzikale activiteiten gedurende een aaneengesloten periode van tien dagen. In dat tijdsbestek worden ongeveer 100 evenementen georganiseerd, zoals concerten, masterclasses, lezingen, workshops en openbare repetities.

Beide evenementen vervullen een bijzondere rol in het Nederlandse muziekleven door een structurele bijdrage aan de talentontwikkeling en aan het ensemblespel als bijzondere vorm van muziekbeoefening. De vaste festivallocatie, Hotel & Conferentieoord Rolduc te Kerkrade, vormt een ideale plek voor het festival. Niet alleen de ligging, maar ook de kwaliteit van dit unieke monument maken het bijzonder geschikt voor het Orlando Festival & Concours. Rolduc beschikt over voldoende faciliteiten om alles onder een dak te brengen.

De radiozenders Radio 4, L1 en de Concertzender verzorgen live uitzendingen en verslaggeving vanuit Rolduc en de andere concertlocaties.

Festival locatie Abdij Rolduc

Orlando Concours[bewerken]

Het Orlando Concours, dat in 2014 het Charles Hennen Concours opvolgde, richt zich op jonge internationale kamermuziekensembles, met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar. Ieder jaar staat een ander type ensemble centraal bij het concours, respectievelijk zijn dat strijkkwartetten, piano trio's en ensembles van 3 tot 6 musici. Als zodanig is het Orlando Concours is het enige internationale concours voor kamermuziekensembles in Nederland. Er bestaat een nauwe inhoudelijke band tussen concours en festival, waarbij het concours geheel geïntegreerd is in de festivalperiode tijdens de eerste drie dagen van het festival en de internationale juryleden tevens als masterclassdocenten les geven.

Talentontwikkeling en educatie[bewerken]

Naast de hoogwaardige festivalconcertprogrammering, die de professionele kern van het festival vormt, hecht het Orlando Festival van meet af aan groot belang aan talentontwikkeling en educatie in brede zin en voor alle niveaus van kamermuziekbeoefening. Het Orlando Festival is het enige festival in Nederland waar talentontwikkeling op alle niveaus plaatsvindt. Deze formule van het Orlando Festival is en blijft ook internationaal gezien uitzonderlijk.

Masterclasses[bewerken]

De masterclass is bedoeld voor jonge professionele ensembles die zich hebben toegelegd op de kamermuziek en voor jonge professionele vocalisten (leeftijd tot 35 jaar), die hun niveau en vaardigheden willen uitbreiden door het volgen van masterclasses bij internationaal gerenommeerde en ervaren docenten en specialisten.

Rococo bibliotheek, Abdij Rolduc tijdens het Orlando Festival

Met ingang van 2015 heeft het Orlando Festival een radicaal andere opvatting over het fenomeen masterclass voor ensembles geïntroduceerd. Waar vroeger in het algemeen twee of drie strijkkwartetten op uitnodiging van het Orlando Festival van één coryfee lessen kregen, zijn er nu meer en gevarieerde ensembles, die van verschillende docenten begeleiding krijgen.

De masterclass voor ensembles staat in nauw verband met het Orlando Concours, omdat alle juryleden van het concours ook lessen geven tijdens de masterclass, waarvoor deelnemers aan het concours zich tevens kunnen aanmelden. Alle concoursdeelnemers, dus niet alleen de finalisten, wordt de mogelijkheid geboden om gedurende zeven dagen intensief les te krijgen van de professionele Orlando musici, waaronder de juryleden van het concours. De toegelaten masterclass ensembles treden frequent op tijdens de avondconcerten, naast (en waar mogelijk samen met) de Orlando musici. Bovendien krijgen zij ook de kans om hun repertoire op de regioconcerten ten gehore te brengen. Op die wijze krijgen de ensembles ook de kans podiumervaring op te doen.

Amateurensembles[bewerken]

Sinds vele jaren nemen oudere amateurs met veel plezier deel aan het festival, waarbij deelnemers met grote regelmaat terugkeren. Zij hebben de blijvende ambitie hun spelniveau te verbeteren en zo nieuwe inspiratie op te doen. Het festival biedt ook een podium aan deze vaste ensembles, zodat zij hun muzikale verrichtingen kunnen etaleren. In 2015 is hiermee al een succesvolle aanzet gegeven door deze ensembles op te laten treden voor leeftijdsgenoten in seniorencomplexen. Daarnaast is het sinds 2015 mogelijk zelf aankomst- en vertrekdatum en worden in alle categorieën ook duo’s toegelaten. Met ingang van 2016 is het ook mogelijk individuele lessen te volgen.

Orlando Festival 2011

Ad Hoc op Orlando[bewerken]

Vanaf 2017 worden tijdens het Orlando Festival Ad Hoc ensembles gevormd. Individuele musici van alle leeftijden en alle niveaus, van prille beginners tot gevorderden, kunnen zich aanmelden en worden vervolgens door de artistiek leider van het festival ingedeeld in een ensemble. De ensembles krijgen vier dagen les van de inspirerende Orlando musici en zullen het resultaat van hun lessen ten gehore brengen tijdens een mini concert op het festival.

Samenspel Cursus[bewerken]

Tijdens de Orlando Samenspel Cursus, die plaatsvindt in het voorjaar, duik je in de wereld van het ensemblespel. Deelnemers van alle leeftijden en alle niveaus kunnen zich aanmelden en worden ingedeeld in een ensemble of spelen met hun eigen ensemble. Tijdens drie repetitieochtenden studeren de ensembles onder begeleiding van studenten van het Conservatorium van Maastricht een muziekstuk in, dat speciaal voor hen uitgezocht en/of gearrangeerd wordt. Op de laatste dag krijgen de ensembles en hun docent een masterclass van een docent van het Orlando Festival. Deze dag wordt afgesloten met een concert in de Willem Heystekzaal van het Conservatorium van Maastricht.

Professionele musici[bewerken]

De professionele musici geven overdag les aan deelnemende ensembles van alle niveaus, zowel amateurs als professionals. Daarnaast verzorgen zij de middag- en avondconcerten van het festival op locaties als Abdij Rolduc, Parkstad Limburg Theaters, Sint-Janskerk Maastricht, Kopermolen Vaals en Openluchttheater Valkenburg.

De vele professionele musici en ensembles die hebben deelgenomen aan het Orlando Festival zijn terug te vinden op de website van het Orlando Festival.

Masterclass docenten[bewerken]

Docenten masterclass voor jonge professionele ensembles[bewerken]

1983: Samuel Rhodes (altviolist Juilliard Kwartet)
1984: Samuel Rhodes (altviolist Juilliard Kwartet)
1985: Piero Farulli (altviolist Quartetto Italiano)
1986: Walter Levin (primarius LaSalle Kwartet) & Raphael Hillyer (altviolist Juilliard Kwartet)
1987: Arnold Steinhardt (primarius Guarneri Kwartet) & Menahem Pressler (pianist Beaux Arts Trio)
1988: András Mihály, Raphael Hillyer (altviolist Juilliard Kwartet), Norbert Brainin (violist Amadeus Kwartet), Siegmund Nissel (violist Amadeus Kwartet) & Martin Lovett (cellist Amadeus Kwartet)
1989: Jiři Novák (primarius Smetana Kwartet), András Mihály, Denes Koromzay (altviolist Hongaars Strijkkwartet) & Malcolm Frager
1990: Earl Carlyss (violist Juilliard Kwartet) & Milan Skampa (altviolist Smetana Kwartet)
1991: Norbert Brainin (violist Amadeus Kwartet) & Earl Carlyss (violist Juilliard Kwartet)
1992: Menahem Pressler (pianist Beaux Arts Trio) & Sándor Devich (violist Bartók Strijkkwartet)
1993: Milan Skampa (altviolist Smetana Kwartet) & Valentin Berlinski (cellist Borodin Kwartet)
1994: Eli Goren (primarius Allegri Kwartet) & Walter Levin (primarius LaSalle Kwartet)
1995: György Kurtág
1996: Norbert Brainin (violist Amadeus Kwartet), George Sopkin (cellist Fine Arts Kwartet) & Siegmund Nissel (violist Amadeus Kwartet)
1997: Mehahem Pressler (pianist Beaux Arts Trio), György Kurtág, Martin Lovett (cellist Amadeus Kwartet) & Raphael Hillyer (altviolist Juilliard Kwartet)
1998: Sándor Devich (violist Bartók Strijkkwartet) & Eli Goren (primarius Allegri Kwartet)
1999: Raphael Hillyer (altviolist Juilliard Kwartet) & Hugh Maguire (primarius Allegro Strijkkwartet)
2000: Sándor Devich (violist Bartók Strijkkwartet) & Milan Skampa (altviolist Smetana Kwartet)
2001: Alain Meunier, Menahem Pressler (pianist Beaux Arts Trio) & Hugh Maguire (primarius Allegri Strijkkwartet)
2002: Avy Abramovich (violist Pro Arte Strijkkwartet) & Milan Skampa (altviolist Smetana Kwartet)
2003: Earl Carlyss (violist Juilliard Kwartet) & Sándor Devich (violist Bartók Strijkkwartet)
2004: Henk Guittart (altviolist Schönberg Kwartet) & Eberhard Feltz
2005: Earl Carlyss (violist Juilliard Kwartet) & Eberhard Feltz
2006: Martin Lovett (cellist Amadeus Kwartet) & Peter Damm
2007: Peter-Lukas Graf & Eberhard Feltz
2008: Karl Leister, Hatto Beyerle (altviolist Alban Berg Kwartet) & Gerrit Zitterbart (pianist Abegg Trio)
2009: Eberhard Feltz
2010: Shmuel Ashkenasi
2011: Eberhard Feltz
2012: Luc-Marie Aguera (violist Ysaÿe Kwartet)
2013: Luc-Marie Aguera (violist Ysaÿe Kwartet)
2014: Rainer Schmidt (violist Hagen Kwartet)
2015: Vincent Coq (pianist Trio Wanderer); Mark Steinberg (primarius Brentano Quartet); Henk Guittart (altviolist, voormalig lid Schönberg Kwartet)
2016: Alle Orlando musici

Docenten masterclass zangers[bewerken]

1998-2007: Miranda van Kralingen (sopraan) & Tan Crone (piano)
2008: Mitsuko Shirai (mezzo-sopraan)
2011: Miranda van Kralingen (sopraan) & Reinild Mees (piano)
2012-2014: Miranda van Kralingen (sopraan) & Stefan Veselka (piano)
2016: Axel Everaert (tenor) & Sophia Raichenko (piano)

Externe links[bewerken]