Orlando Voorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Orlando Voorn is een Nederlandse producer van technomuziek. Hij werkt onder diverse pseudoniemen. Hij is vooral bekend om platen als Solid Session (1991) van Format #1 en In Da Jungle (1996) van Playboy.

Biografie[bewerken]

Orlando Voorn begon als dj in de jaren tachtig in de hiphopscene onder de naam DJ Fix. Hij deed mee aan diverse mixkampioenschappen. Zo werd hij in 1986 winnaar van de DMC-kampioenschappen. Hij was ook een tijd als dj betrokken bij de liveact van MC Miker G & DJ Sven, waarmee hij de wereld over reisde. In 1988 richtte hij het kortstondig bestaande rapgroepje Fixomatic op. Dit groepje zou slechts één single uitbrengen.

Met de opkomst van de dancescene kwam rond 1990 het zwaartepunt van Orlando Voorn te liggen bij techno. Onder diverse namen bracht hij singles uit, waaronder The Nighttripper, Baruka, Fix en The Stalker. Hij maakte daarbij geregeld uitstapjes naar andere genres zoals house en hardcore. Veel indruk maakte hij met het nummer Solid Session van Format dat op de ep #1 staat.[1] Hij werkte daarnaast samen met producer Blake Baxter als Ghetto Brothers. Veel vroege tracks werden verzameld op Night Vision. Datzelfde jaar bracht hij het album Room service onder de naam The Living Room uit. Hierop stond techno die minder op de dansvloer gericht was en een brug zocht met de Intelligent Dance Music. In 1997 richtte hij het label Slamdunk op. In 1999 verschenen weer twee albums. Redeye onder zijn eigen naam en The Riderman als The Stalker.

De trancegolf van 1999, en de daarbij horende wensen van platenlabels, stonden hem zodanig tegen dat hij een tijdlang weinig met dance bezig was.[2] Sinds omstreeks 2003 woont Voorn in de Verenigde Staten. Hij vestigde zich met zijn gezin in Detroit, de stad waar techno zijn oorsprong vond. Hier begon hij weer met het produceren van techno.[3] Hier richtte hij het label Ignitor op. Ook vond hij aansluiting bij het collectief Underground Resistance. Later verhuisde hij naar Seattle.

In 2013 bracht hij weer twee albums uit. Onder zijn eigen naam verscheen Divine Intervention en met Armchair Education blies hij zijn alter ego The Living Room nieuw leven in. De zomer van 2014 werd er weer een album uitgebracht. Black Diamond kreeg positieve kritiek.[4]

Selecte discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

  • Nightvision - 1996
  • The Living Room - Roomservice - 1996
  • Redeye - 1999
  • The Stalker - The Riderman - 1999
  • Ignitor - 2007
  • The Living Room - Armchair Education - 2013
  • Divine Intervention - 2013
  • Black Diamond - 2014
  • In My World - 2016