Orthodontist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een orthodontist (soms ook beugeltandarts genoemd) is een tandarts-specialist in de orthodontie die na afronding van de tandheelkundestudie een 4-jarige fulltime-specialistenopleiding aan de universiteit heeft gevolgd. Een orthodontist houdt zich bezig met het bestuderen van de vorm, groei en ontwikkeling van het gebit en de kaken en het optimaliseren van de stand van het gebit en de kaken door middel van beugels (orthodontie). De termen orthodontist en orthodontie komen van de oud-Griekse woorden orthos (recht) en odous (tand).

Orthodontisten werken meestal samen met verschillende medewerkers in een eigen praktijk. In nauwe samenwerking met andere specialisten zijn orthodontisten ook vaak betrokken bij de behandeling van patiënten met aangeboren afwijkingen van het gezicht (zoals hazenlip of schisis), kaakgewrichtsaandoeningen en vernauwingen van de bovenste luchtwegen (snurken en obstructieve slaapapneu).

In Nederland is orthodontie in 1953 officieel erkend als specialisme. De opleiding kan aan de universiteiten in Amsterdam, Groningen en Nijmegen worden gevolgd. De titel orthodontist is beschermd.

In België is orthodontie in 2001 officieel erkend als specialisme. De opleiding kan alleen aan de universiteiten gevolgd worden. De titel van tandarts-specialist in de orthodontie of orthodontist is beschermd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]