Ouémé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ouémé
departement in Benin Vlag van Benin
Kaart van Ouémé
Coördinaten 6°30'NB, 2°36'OL
Algemeen
Oppervlakte 1865 km²
Inwoners
(2006)
788.508
(422,79 inw./km²)
Hoofdstad Porto-Novo
Detailkaart
Kaart van Ouémé
Gemeenten in Ouémé.
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Ouémé is een departement van Benin. De hoofdstad, Porto-Novo, is tevens de hoofdstad van Benin. In 2006 woonden er bijna 790.000 mensen in het departement van bijna 1900 vierkante kilometer. De meesten onder hen behoren tot de Gun (32,9%), de Ouémé (22%) en de Fon (15,4%). Andere bevolkingsgroepen in de regio zijn de Joruba en de Adja. Twee derde (67%) van de bevolking is christen. De islam wordt beleden door 12,1 procent van de bevolking en elf procent hangt de inheemse godsdiensten aan.

Grenzen[bewerken | brontekst bewerken]

Ouémé ligt in het zuidoosten van Benin. Het departement heeft in het zuiden een kustlijn aan de Golf van Guinee, en grenst in het zuidoosten aan de zuidwestelijke staat Lagos van buurland Nigeria. In het noordoosten wordt Ouémé begrensd door het buurdepartement Plateau, in het noorden door Zou, in het westen door Atlantique en aan de kust in het zuidwesten aan het kleine Littoral.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ouémé was een van de zes provincies van Benin zoals die bestonden voor 15 januari 1999. Op die datum werden alle provincies in tweeën gesplitst tot departementen. Het noordoostelijke deel van Ouémé werd daarbij het departement Plateau[1].

Communes[bewerken | brontekst bewerken]

Het departement is onderverdeeld in negen communes: