Overleg:Airconditioning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

dit is n moeilijke...welke cat past hier het beste bij? Michiel1972 16 aug 2004 16:27 (CEST)

Naamgeving[bewerken]

Op 9 april wijzigde ik de titel van dit lemma naar klimaatregeling en wel om de reden dat dit een correcte(re) benaming is (staat in het Groene Boekje en van Dale). Op 17 mei veranderde Skander het weer naar airconditioning met opgave van de reden dat airco beter uit de googletest komt (lijkt me logisch overigens) en dat van Dale doorverwijst klimaatregeling doorverwijst naar airco. Los van het feit dat op WP het Groene Boekje geldt en dus niet van Dale, wijst omgekeerd airconditioning ook door naar klimaatregeling. Dit is dus geen argument. Zeggen dat klimaatregeling geen gangbaar alternatief is, lijkt me ook incorrect. Er zijn 254.000 sites die het er in het Nederlands over hebben, tegenover 1.490.000 (veeleer commerciële) sites met airconditioning en afgeleiden zoals airco. Een kwart miljoen sites lijkt me toch redelijk gangbaar. Als we twee nagenoeg evenwaardige equivalenten hebben, lijkt het mij toch best te kiezen voor de meest correcte variant (cfr. de discussie friet vs. patates frites). Ik neem aan dat iedereen het met mij eens is dat dit klimaatregeling is i.p.v. het leenwoord airconditioning. Ik zal om deze reden de titel herstellen. Wel kan ik bij wijze van compromis airconditioning ook in het vet vermelden in de inleiding. Met vriendelijke groet, Outematic 26 jun 2007 09:39 (CEST)

Beste Outematic, op Wikipedia gebruiken we de meest gangbare variant. Je argument dat het Groene Boekje voorkeur heeft boven Van Dale klopt niet, want het Groene Boekje zegt nergens dat "airconditioning" fout is. Beide woorden staan erin. Van Dale geeft echter wel de voorkeur aan "airconditioning". Weer die anglofobie... We gaan toch ook niet crème fraiche hernoemen naar verse room? Of enquête naar ondervraging? Melsaran (overleg) 10 jul 2007 21:10 (CEST)
Klimaatregeling is een mooi Nederlands woord, maar het betekent niet precies hetzelfde als airconditioning. Er is ook nog het woord luchtbehandeling (259000 hits, tegen 249000 hits voor klimaatregeling). Kijk voor de aardigheid ook eens op de engelse wp: en:HVAC. Koenb 11 jul 2007 06:37 (CEST)
Feit is gewoon dat het twee gangbare termen zijn. Waarom dan niet gewoon kiezen voor het meest Nederlandse woord? Airco is een leenwoord, niks mee, maar als er een valabel alternatief voor bestaat, waarom mag Wikipedia dan niet in zekere zin het goede voorbeeld geven? Bovendien weet ik niet waar er staat dat op WP sowieso de meest gangbare variant gebruikt moet worden. Er is minstens evenveel te zeggen voor het verkiezen van de meest correcte variant, arguably klimaatregeling in dit geval. Overigens betekent crème fraîche slagroom in Vlaanderen en worden ondervraging of bevraging courant gebruikt als alternatief voor enquête. Geen anglofobie akkoord, maar laten we dan ook afstappen van nederlandofobie. Een beetje fierheid over onze taal mag best. Met vriendelijke groet, Outematic 11 jul 2007 20:02 (CEST)
Op zich heb ik niets tegen een volledig Nederlandse titel hoor, maar volgens mij is het hier meestal gebruikelijk om het meest gangbare woord als titel te gebruiken. Zijn daar misschien richtlijnen voor oid? Als dit niet zo is, weet ik nog wel een aantal artikelen om te hernoemen; het hiervoor genoemde enquête, au pair, creme brulee, eau de cologne, portemonnee, etc. Melsaran (overleg) 11 jul 2007 22:06 (CEST)
Naar mijn idee is airconditioning makkelijk vervangbaar door een Nederlands alternatief. Leenwoorden zijn, als er een gangbaar Nederlands woord voor is (gangbaar; bijvoorbeeld auteursrecht voor copyright wel, maar varuw voor kleuren niet), onacceptabel. Mijn idee is dan ook, aangezien conditioning regulering, en dus niet afkoeling betekent, dat het artikel klimaatregeling moet gaan heten. OPolkruikenz 28 jun 2012 15:13 (CEST)

Stikken door toepassen airco verwijderd[bewerken]

Het stuk over het dalen van het zuurstofgehalte is erg kort door de bocht. Als de ruimte hermetisch afgesloten wordt en één persoon blijft hier gedurende "10 etmalen" (240 uur!) dan zou het zuurstof gehalte dusdanig kunnen zakken. Echter heeft vrijwel elke ruimte in ieder geval natuurlijke ventilatie. Er gaat sowieso een deur open elke keer dat je de kamer verlaat. Ramen zijn meestal voorzien van ventilatieroosters. Buiten dit om bestaat ook het fenomeen infiltratie. Hieronder valt alle (ongewenste) buitenluchttoetreding buiten de ventilatie mogelijkheden om. Voordat de persoon in kwestie zal overlijden verlaat hij vast wel dat kamertje

Om het verhaal verder te ontkrachten, dit heeft verder niks met de koeling te maken. De splitunit wordt niet geplaatst voor de ventilatie maar voor de koeling. Wil je ook ventilatie? zorg dan voor een unit met buitenluchttoevoer. (Volgens het bouwbesluit is afhankelijk va de functie van de ruimte een minimale ventilatie voud waaraan voldaan moet worden)


-- Orginele tekst -- "Een nadeel lijkt ook dat bij gebruik van een split-unit airco het zuurstofgehalte van de lucht enigszins daalt door de ademhaling van de aanwezige mens(en). Immers, de lucht wordt door de airco alleen gekoeld en gefilterd, maar NIET VERVERST. Het normale zuurstofgehalte van de lucht is 21 procent. De longen van een mens verbruiken ongeveer 300 ml zuurstof per minuut (zie Wikipedia, Ademhaling van de mens), dat is 18 liter zuurstof per uur. Eenvoudig is na te rekenen dat in een kleine studeerkamer (20 m3 = 20000 liter) het zuurstofgehalte van de lucht door de ademhaling van één persoon na 1 etmaal is gedaald tot 19 procent. En na ruim 10 etmalen zou de zuurstof helemaal op zijn, en de bewoner van dat kamertje (al veel eerder) gestikt. Gelukkig zit geen normaal mens langer dan een uur of 12 te werken in een klein studeerkamertje met airco." – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Klaphekje (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Klopt. Goed gezien. Kleuske (overleg) 10 jun 2013 13:53 (CEST)