Overleg:Alicia Corveleyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Opvolgingssjabloon[bewerken]

Klopt niet want dat verwijst naar Lijst van oudste vrouwen van België waar zij niet in staat. Paul Brussel (overleg) 7 apr 2015 13:16 (CEST) Onjuist sjabloon verwijderd. Paul Brussel (overleg) 7 apr 2015 13:58 (CEST)

Hoeft niet perse verkeerd te zijn. De oudste Belg moet niet in België te wonen en dan is de oudste persoon in België iemand anders. In principe kan het ook een buitenlander zijn. Bronnen zijn wel nodig (richtlijnen Biografie Levende Personen). Vdkdaan (Gif mo sjette) 7 apr 2015 14:00 (CEST)
Zo is het maar net. Bart Versieck (overleg) 10 apr 2015 00:42 (CEST)

Verificatie[bewerken]

En waar is de bron dat dit de oudst levende persoon in België is, want als ik het goed begrijp hoeft dat niet per se een Belg te zijn, maar kan dat ook van een andere nationaliteit zijn, bijvoorbeeld een Française of een Nederlander. Paul Brussel (overleg) 7 apr 2015 13:57 (CEST)

Toegevoegde bron zegt: "Nadat de Gentse supereeuwelinge Anna De Guchtenaere gisterenavond overleed, wordt de Oostendse Alicia Van den Berghe-Corveleyn de oudste vrouw die in ons land woont. Dat bevestigt het woonzorgcentrum Lacourt in Oostende" - heeft een woonzorgcentrum toegang tot databestanden die alle in België verblijvende personen inclusief hun leeftijd tonen? Ik mag hopen van niet! Ik vraag me dus nog steeds af waar dit alles op gebaseerd is. Paul Brussel (overleg) 7 apr 2015 20:38 (CEST)
Bij supereeuwelingen wordt alles geverifieerd door het GRG, Gerontology Research Group. In dit geval wordt dit geverifieerd door Anthony Croes-Lacroix, die de verantwoordelijkheid heeft over België bij het GRG. Dhr. Croes-Lacroix heeft ook onder meer Fanny Godin en Anna De Guchtenaere gevalideerd. Davinho (overleg) 8 apr 2015 16:48 (CEST)
Nu heb ik even de site van de CRG bekeken en dat blijkt een particuliere organisatie die haar gegevens baseert op medewerking van vrijwilligers, bijvoorbeeld die Belg, die slechts controleren aan de hand van bijvoorbeeld geboortebewijzen of van de vermelde personen inderdaad wel de geboortedatum juist is. De basale gegevens zijn echter niet gebaseerd op bijvoorbeeld de officiële databanken bij de overheid, waardoor het dus heel goed mogelijk is dat er nog oudere ingezetenen zijn waarvan bijvoorbeeld de heer Croes-Lacroix het bestaan niet weet. Al met al: ik vind dit een uiterst dubieuze, en wat mij betreft dus geen gezaghebbende bron. Paul Brussel (overleg) 8 apr 2015 16:58 (CEST)
Correctie: "GRG", en dat is inderdaad juist, plus ik was overigens zélf de eerste van ons land die verificaties deed voor de "GRG", dus "ACL" heeft daar absoluut niet het alleenrecht of monopolie op (Peter Vermaelen, die hier soms ook bijdraagt, was trouwens de tweede, dus ook nog vóór hem), maar ik kan u wél zeggen dat hij het voordeel heeft iemand te kennen die toegang heeft tot het Rijksregister (een WZC natuurlijk niet). Bart Versieck (overleg) 10 apr 2015 00:42 (CEST)
Sorry voor dat CRG ipv GRG, waar ik uw naam inderdaad ook al zag staan. Maar dit alles bevestigt wat ik hiervoor al zei: dat is geen betrouwbare en gezaghebbende bron. Paul Brussel (overleg) 10 apr 2015 01:10 (CEST)
Ze zijn "alleen maar" een groep wetenschappers uit Amerika waarop Guinness World Records zich baseert als ze de oudste mensen ter wereld met een duidelijke verificatie willen te boek stellen. Bart Versieck (overleg) 10 apr 2015 01:21 (CEST)
Het gaat er om of degenen rond de GRG toegang hebben tot de officiële databanken van de overheid om te controleren wie hetzij de oudste ingezetene, hetzij de oudste van een bepaalde nationaliteit is: dat hebben ze niet, en daarmee acht ik het GRG geen betrouwbare en gezaghebbende bron. Paul Brussel (overleg) 10 apr 2015 01:29 (CEST)
Tja: dan trekt u dus eigenlijk al hun validaties over héél de wereld in twijfel, als ik het goed begrijp, huh??? Bart Versieck (overleg) 11 apr 2015 01:08 (CEST)
Dat is inderdaad een juiste conclusie die ik heb getrokken, en een die mij toch wel heeft onthutst. Op welke betrouwbare bronnen zijn dus nu al die gegevens over al die oudste mensen etc., ook op WP:NL, gebaseerd? M.i. niet op de juiste. Paul Brussel (overleg) 11 apr 2015 01:27 (CEST)
Dan zou ik u toch wel aanraden om te mailen naar Robert Douglas Young, hun hoofdvalidator die ook werkt voor Guinness, beste Paul. Bart Versieck (overleg) 11 apr 2015 01:31 (CEST)
Dat zal ik niet doen. In de eerste plaats vind ik dat Guinnessboek encyclopedisch volstrekt oninteressant, en daarnaast heb ik nog nooit ingezien waarom bepaalde personen vanwege het bereiken van een bepaalde leeftijd encyclopedisch interessant zouden kunnen zijn, en in de derde plaats is mij nu duidelijk geworden dat GRG geen betrouwbare bron voor dit soort gegevens blijkt te zijn. Dat WP:NL dat laatste wel doet, is voor mij dan ook een onencyclopedisch uitgangspunt, en dientengevolge lijken mij al die artikelen gediskwalificeerd. Paul Brussel (overleg) 11 apr 2015 01:43 (CEST)
Ik betreur dit ten zeerste, want die mensen daar weten absoluut wél wat ze doen, en hun validaties zijn zéér zorgvuldig, hoor. Bart Versieck (overleg) 11 apr 2015 01:48 (CEST)
Wat ik begrijp is dat die organisatie met behulp van vrijwilligers laat controleren of personen van wie zij denken dat ze de 'oudsten' zijn ook inderdaad volgens het geboortebewijs op die datum zijn geboren. Wat die organisatie niet doet is eerst op basis van overheidsdatabanken (waartoe ze, terecht!, geen toegang hebben) achterhalen wie de oudste ingezetene van een bepaald land is dan wel de oudste persoon met een bepaalde nationaliteit is. Kortom: onbetrouwbaar. Paul Brussel (overleg) 11 apr 2015 01:54 (CEST)
Maar de persoon die ik u daarboven noemde controleert wel alles en is een autoriteit op het gebied van zulke verificaties. Bart Versieck (overleg) 11 apr 2015 13:23 (CEST)
Ik verzamel sinds 1986 alles over Nederlandse 100-plussers dus in dezen ben ik wat bevooroordeeld in deze discussie. Ik vind het encyclopedisch gezien wél interessant om te ontdekken hoe oud een mens kan worden en wat de leeftijdsverdeling is bij de leeftijden van, laten we zeggen, boven de 105 in ons land (België of NL). Het Nederlands record kan wel op 115 jaar staan maar betekent dat dat die leeftijd al diverse keren is bereikt, en dat er een stuk of 10 waren van 114, 20 van 113, of ligt dat genuanceerder? En wie zijn nu de oudste man en vrouw in het land?
Wikipedia "schrijft voor" dat alles wat erop wordt gepubliceerd, verifieerbaar is via bronnen. Wat er nooit bij staat (meen ik), is dat dit 'INTERNETBRONNEN' moeten zijn. Zo kun je opzoeken dat onze koning, Willem-Alexander, nog leeft maar er is geen enkele bron die dit bevestigt. Hetzelfde geldt voor het equivalente Belgische Grijze Pak. Wat 's lands oudsten betreft: inderdaad, vanwege de Wet op de Privacy e.d. heeft niemand toegang tot persoonlijke gegevens die worden beheerd door overheidsdatabanken. Paul Brussel verzint zomaar dat dit terecht is maar motiveert dit niet, overigens.
Echter, elk jaar wordt op de site van 'Eurostat' gepubliceerd hoeveel inwoners ieder Europees land heeft, uitgesplitst naar leeftijd, geslacht en provincie, per 1 januari van dat jaar. Dit zijn officiële gegevens, aangeleverd door de desbetreffende instanties (maar verdomme, daar is geen bron voor te vinden, weer een punt voor Paul). Daar valt na te zoeken dat er in Nederland op 1 januari 2013 nog 2 personen waren van 1902, geen van 1903, 3 van 1904 en 14 van 1905. Van al die 19 personen was er eentje man: Gerard Helders. Via bronnen (echte bronnen, zij het niet altijd nu-nog-steeds-nazoekbare internetbronnen) valt na te zoeken dat er tussen begin 2013 en 'nu' 2 personen zijn overleden van 1902, 3 van 1904 (inclusief Helders) en 10 van 1905 (doe maar wat moeite; ik, als hobbyist, heb dat allang gedaan en verwerkt in mijn bijdragen). Als Bart zijn huiswerk heeft gedaan, kan hij hetzelfde lijstje opgeven voor België. Er zijn, in Nederland, 'nu' dus nog vier mensen 'van 1905' over (inderdaad, tegen Wikipediaregels, EIGEN ONDERZOEK). Van alle vier kennen we de geboortedata (zie Oudste mens (jaja, zonder bonnen), dus WETEN we dat mevrouw Nelly de Vries-Lammerts momenteel 's lands oudste is (want de rest is jonger), tenzij haar eventuele overlijden 'stil' is gehouden, om wat voor reden dan ook. Dus, om Paul weer een punt te geven, we WETEN het wel maar kunnen het niet bewijzen want er zijn geen internetbronnen voor (CBS noch SVB zal ooit iets bevestigen). Net als voor Bono: waarschijnlijk leeft hij nog, er is op DIT moment geen enkele internetbron te vinden die dit bevestigt.
Nogmaals dus, om de toegang tot de informatie-an-sich te behouden (wie is de oudste man of vrouw van het land? Of provincie?) vind ik 'onze' pagina's waardevol; vanuit Wikipedia-oogpunt begrijp ik dat sommigen het willen verwijderen (omdat er geen 'bronnen' zijn). Maar soms wil iemand gewoon weten wie 's lands oudste man of vrouw is, en dat kan men gelukkig dan gewoon opzoeken, op Wikipedia. Misschien moeten we al die gegevens en data aan onze persoonlijke pagina's toevoegen want dan blijft alles raadpleegbaar en daar gaat het tenslotte om. GJK1966 (overleg) 12 apr 2015 03:35 (CEST)