Overleg:Alvleesklier

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Aadoek in het onderwerp algemeen

Het pancreas (Grieks kreas = vlees)(alvleesklier, buikspeekselklier) is een langgerekte klier gelegen in de bovenbuik achter de maag en het bovenste deel van de dunne darm (duodenum). De alvleesklier komt eveneens langs achter in contact met de linker nier en bijnier. Bij de volwassene is het pancreas 12 tot 15 cm lang en weegt 70 tot 100 gram. Het bestaat voornamelijk uit een caput (hoofd), een corpus (lichaam) en een cauda (staart).

Het pancreas heeft belangrijke endocriene ( naar binnen uitscheiden) en exocriene ( naar buiten uitscheiden) functies en is dus een gemengde klier. De endocriene functie van het pancreas bestaat uit de productie van hormonen in de eilandjes van Langerhans en afgifte aan de bloedbaan. In de eilandjes van Langerhans bevinden zich de insuline-producerende ß-cellen en α-cellen die glucagon afscheiden. Het pancreas bevat bovendien vellen die de hormonen somastonine en pancreaspolypeptide produceren. De excocriene functie bestaat uit de productie van een waterige vloeistof met spijsverteringsenzymen (1,5 à 3 liter per dag). Deze worden via de ductus pancreaticus (Wirsungi) naar het duodenum afgevoerd, waar ze een belangrijke functie bij de spijsvertering hebben. Trypsine en chymotrypsine zijn betrokken bij de afbraak van eiwitten, lipase verteert vetten en amylase is betrokken bij de omzetting van polysachariden. Het pancreas produceert ook biocarbonaat, wardoor de zure maaginhoud in het duodenum wordt gebufferd en de pH stijgt. Deze stijging van de pH is noodzakelijk voor een goede werking van de spijsverteringsenzymen. De secretie van water, bicarbonaat en enzymen wordt gestimuleerd door acetylcholine, dat vrij komt bij stimulatie van de n. Vagus en hormonen. Het duodenumslijmvlies wordt door zuur uit de maag aangezet tot productie van het hormoon secretine, dat de afgifte van water en bicarbonaat door het pancreas stimuleert. Onder invloed van aminozuren, peptiden en vetzuren wordt in het slijmvlies van duodenum en jejunum cholecystokinine in de bloedbaan uitgescheiden. Dit hormoon verhoogt in het pancreas de secretie van verteringsenzymen.


Het ligt dan ook voor de hand dat (aanslepende) ontstekingsprocessen van de pancreas zich vooral op de gebieden zal laten gevoelen onder de vorm van spijsverteringsproblemen (malabsorptie, diarree) en insulinetekort (diabetes mellitus). Ongeveer 90 % van de exocriene pancreas moet vernietigd zijn vooraleer zich belangrijke funktiestoornissen voordoen. Pancreatitis is een niet bacteriële ontsteking door activering van vrijgekomen verteringsenzymen in de pancreas met zelfvertering tot gevolg.

--beWiki 17 aug 2005 01:03 (CEST)Reageren

pas vooral de tekst aan! - Bemoeial 17 aug 2005 02:32 (CEST)Reageren

ok done --Lukasz 18 feb 2006 12:35 (CET)Reageren

Alvleeskliervereniging[brontekst bewerken]

[1] Alvleeskliervereniging (AVKV) voorziet op diverse manieren mensen (zowel leden, als niet-leden en lotgenoten of hun partners) met een acute- of chronische aandoening aan de alvleesklier van bruikbare hulp en informatie met betrekking tot hun aandoening.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.87.29.41 (overleg · bijdragen) 23 januari 2009 22:30 (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

afbeelding[brontekst bewerken]

Kan iemand de Engelse termen in de afbeelding vertalen? Dank bij voorbaat. Bouwmaar (overleg) 18 nov 2015 21:19 (CET)Reageren

algemeen[brontekst bewerken]

Ik zou nog graag weten of de alvleesklier alleen bij mensen voorkomt of ook bij andere soorten.Aadoek (overleg) 21 nov 2018 21:12 (CET)Reageren