Overleg:Ampère (eenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onder de streep staan een aantal rammelende definities die m.i. weinig toevoegen en deels foute informatie geven (vermogen van de bron in plaats van inwendige weerstand van die bron) Voor een ander deel hoort de informatie niet bij de ampere. Bemoeial 12 sep 2004 00:44 (CEST)

Eerst stond dat deel op Stroomdoorgang ik heb de schrijver van dat stuk toen aan geraden het samentevoegen met Ampère omdat de overlap erg groot was -xndr 12 sep 2004 00:51 (CEST)
zie ook m'n commentaar bij Twinhead, laat die gozer even wennen. BenTheWikiMan 12 sep 2004 00:54 (CEST)
Misschien dat het artikel even als "wiu" (=werk in uitvoering) gemarkeerd moet worden, totdat het artikel omgeschreven is? - Puck 12 sep 2004 01:05 (CEST)

Symbool en eenheid[bewerken]

Volgens mij wordt er bij Volt, Ampere, enz de eenheden en symbolen door elkaar gegooid. Voor de spanning U (symbool) in V (volt = eenheid) voor stroom I (symbool) in A (Ampere = eenheid) enz.

Ik denk dat je het verkeerd leest. A is het symbool van Ampère, I is het symbool van stroom, enz. Ed de Jonge 3 mei 2005 23:01 (CEST)

Leek[bewerken]

Als je dit als leek leest, snap je niet wat hier staat, of is dat niet de bedoeling? Dit verschijnsel zie ik overigens wel meer in wikipedia. Vaak zijn de onderwerpen zo complex uitgelegd, dat alleen de ingewijde snappen wat hier staat en dan hoeft het m.i. niet meer uitgelegd te worden. Het hoeft niet direct in Jip- en Janneketaal, maar mag wel iets begrijpelijker. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 164.140.155.143 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

[Hans van Zeeland, Tilburg]
Ik ben het helemaal eens met 'Leek'. Waarom zou je de ampère niet ook uitleggen in huis-, tuin- en keukentermen zodat een niet-ingewijde het verschil kan begrijpen tussen 'stroom' en 'spanning' en misschien zelfs zelf kan uitrekenen hoeveel Watt bij hoeveel Volt op een zekering van 16A gezet zou moeten kunnen worden? Kunnen de echte beta-mannetjes (of toch alfa-reuen..? ;-) ) daarna altijd nog de diepte in duiken. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.204.10.11 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.
Ik begrijp je punt. En ik ben het ook wel met je eens. Een encyclopedie is gemaakt om dingen uit te leggen, aan allerlei mensen, ook leken. Ik heb een apart alineaatje toegevoegd in een eerste poging het ook voor leken begrijpelijk te maken. Nu is er maar één echte methode om te zien of mijn poging geslaagd is, namelijk als jij het nu begrijpt. Dus laat svp hieronder weten of je er wat aan gehad hebt. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 5 apr 2016 20:29 (CEST)
De hydraulische analogie is zeker een heel goede toevoeging. Wat ik nog een beetje mis (ja, sorry, je geeft ze een vinger... ;-) ) zijn praktische rekenvoorbeelden. ('Als je een zekering van 16 Ampère hebt in een huis met 220 Volt, hoe bereken je dan hoeveel meer Watt je er zonder ongelukken doorheen kunt laten stromen in vergelijking tot een 22 Ampère-zekering?' - zodat meneer Ampère een huis-, tuin- en keukenbetekenis krijgt. (En dan hier mijn naam, Hans van Zeeland uit Tilburg, en iets met vier tildes. Nou ja, here goes, we aim to please...) 81.204.10.11 6 sep 2016 15:27 (CEST)
Tussen twee haakjes: ik zou uit gaan van de standaard netspanning van 230 Volt. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 6 sep 2016 17:44 (CEST)

Referentie[bewerken]

Bij de referentie staat geschidenis, dat moet geschiedenis zijn. Ik kan alleen niet vinden waar ik dat kan veranderen. Zou iemand dat kunnen doen en kunnen vertellen hoe dat moet voor een volgende keer? --Frood44 7 jun 2010 16:25 (CEST)

Opgelost. De typefout stond tussen de "Ref"-tags na de zin "Oudere definities van de Ampère" etc. - Erik Baas 7 jun 2010 16:35 (CEST)