Overleg:Analytische chemie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Probeer overlegbijdragen af te sluiten met een handtekening met daarin een datum, tijd, en link naar je account. Dit kan door aan het einde van je bericht vier tildes achter elkaar te typen. Zo dus: ~~~~.

Feedback[brontekst bewerken]

Mooi gedaan! Vooral veel informatie erbij gezet zie ik. En een leuke foto. Ik ben onder de indruk van de bronverwijzing naar de boeken.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Honfleur1991 (overleg · bijdragen)

Goed overzichtje van de verschillende analysemethoden, leuke foto ook inderdaad! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Lins4y (overleg · bijdragen)

Erg handig overal zon klein overzicht van wat het inhoud. Heeft vast veel tijd in gezeten. Mis wel 2 mensen op de foto.

Inderdaad een helder artikel waarmee je snel kan opzoeken wat een detectiemethode inhoudt. Ik snap echter niet de bijdrage van een foto met daarop een persoon met een pipet die naast een fluoriscentiespectrometer staat. Laat dan bijvoorbeeld een afbeelding zien waardoor het principe van de fluoriscentiespectrometer duidelijker wordt! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Markdegeus (overleg · bijdragen)

Bedankt voor de feedback. De afbeelding levert een indruk over analytische chemie. Dit is een algemene pagina, dus lijkt het mij niet handig om van elke techniek een schema te maken. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Rvd1885 (overleg · bijdragen)

Links in secties[brontekst bewerken]

In wikipedia is het een algemene regel dat men geen links in de (sub)titels zet. Het kan en mag wel, maar het wordt in het algemeen vermeden. Het ziet er goed uit, maar ik ben een leek in scheikunde. Smiley.toerist 17 jun 2010 11:42 (CEST)Reageren

Ik heb bij de eerste twee links het gebruikelijke sjabloon toegevoegd voor een link naar een hoofdartikel. In wikipedia groeit een artikel vaak uit zijn voegen en rechtvaardigd een deelonderwerp een nieuw artikel. Dan is het gebruikelijk een dergelijk sjabloon te gebruiken. Typische voorbeelden zijn steden artikelen waar vaak een geschiedenis artikel over de stad wordt geschreven. Een zeer uitgebreide geschiedenis hoofdstuk past vaak niet in het oorspronkelijk artikel die de stad beschrijft en de meeste lezers zijn niet geinteresseerd in de geschiedenis.
Een ander voorbeeld is de koppeling tussen OV-chipkaart en Invoering van de OV-chipkaart in Nederland Smiley.toerist 18 jun 2010 19:09 (CEST)Reageren

Opmerking[brontekst bewerken]

  1. Probeer een link als concentratie te vermijden, maar maak een exacte link naar concentratie (oplossing)
  2. Dit gebeurt door bij deze stof geleidelijk, meestal druppelsgewijs, een andere oplossing, de titrant, toe te voegen aan een reagens waar men de concentratie van kent, totdat er zoveel van het reagens is toegevoegd totdat alles van de te onderzoeken stof is omgezet. Onduidelijk verhaal: welke concentratie is bekend, wat wordt waaraan toegevoegd? Wordt de te onderzoeken stof omgezet, of reageerd de reagens?
  3. Waar is figuur 1? (onder kopje Titratie)
  4. Chromatografie is een scheidingstechniek dat (!) componenten van een mengsel scheidt op basis van de onderlinge verschillen tussen deze componenten Welke scheidingstechniek doet dit niet?
  5. Let verder op lelijk taalgebruik, zoals bijvoorbeeld Massaspectrometrie is een analysemethode om een molecuul te kunnen identificeren aan de hand van de molecuulmassa en een aantal massa's van fragmenten van het molecuul die kunnen worden gevormd. Een duidelijkere formulering, woordkeuze en zinsopbouw zorgt voor een sneller begrip.
  6. Tot slot sluiten we ons aan bij Smiley.toerist. De blauwe link-kopjes zijn storend.

Rcvanwijk 17 jun 2010 15:12 (CEST)Reageren

Bedankt voor de opmerkingen. Enkele onduidelijke links zijn al door anderen verbeterd, maar ik zal de overige links nog even controleren. De blauwe links-kopjes zal ik direct wijzigen, en ik zal het gehele artikel nog controleren op taalgebruik. Verder zal ik wat extra aandacht besteden aan het stuk over titratie, en de fouten overleggen met de schrijver van dat stuk. --Saxtammie 18 jun 2010 09:11 (CEST)Reageren

Als je bij Voorkeuren|Uitbreidingen het vakje "navigatie pop-ups" aanvinkt, krijg je in een pop-up te zien hoe het artikel waar je naartoelinkt begint, en dan kun je ook gelijk zien of het inderdaad het artikel is dat je bedoelde, zonder dat je er iedere keer op hoeft te klikken. Effeietsanders 18 jun 2010 09:34 (CEST)Reageren

opmerkingen eia[brontekst bewerken]

  • Gangbare concentraties: afgezien van het feit dat dit vreemd klinkt (ehm, hoezo gangbare concentratie? is de definitie van gangbaar niet nogal afhankelijk van het type stof/oplossing? Wat is de concentratie van water in kraanwater? Of van strontium in datzelfde kraanwater? - bedoel je misschien gangbare eenheden?) mis ik de eigenlijk enige juiste eenheid van concentratie: mol per liter.
  • Jullie hebben veel korte samenvattingen gemaakt, maar de samenhang ontbreekt een beetje. Is sporenanalyse wel of geen deelgebied? Waarom wel/niet? Is dit een uitputtende opsomming, of alleen de informatie die nu beschikbaar is? Is er ontwikkeling in deze deelgebieden? (komen er nieuwe bij, bijvoorbeeld?)
  • Atoomspectroscopie: je maakt hier een scheiding aan op basis van golflengte. Misschien goed om consequent dan ook bij ieder subkopje ook de golflengte te noemen?

Effeietsanders 18 jun 2010 10:55 (CEST)Reageren

De zin met gangbare concentraties is aangepast. Ondanks dat de SI-eenheid van concentratie in mol/L wordt uitgedrukt, wordt deze eenheid niet altijd bij analytische chemie gebruikt.
Sporenanalyse staat boven de deelgebieden en is dus geen deelgebied. Sporenanalyse vindt plaats door, met behulp van methoden van de analytische scheikunde, concentraties van componenten, die in zeer kleine hoeveelheden in het monster zitten, te bepalen.
Zou je de vraag over atoomspectroscopie anders willen stellen? Het is mij niet duidelijk wat je precies bedoeld. Welke golflengte wil je dat ik noem?
– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Rvd1885 (overleg · bijdragen)
Dank je voor je reactie. Bij de inleiding van atoomspectroscopie staat "Bij atoomspectroscopie wordt een elementenanalyse van een monster gemaakt met behulp van elektromagnetische straling van verschillende golflengten." Bij bijv Roentgenstraling is de golflengte aangegeven van de gebruikte EM straling, als je de straling bij de andere methoden ook kunt specificeren met de golflengte-gebieden, is het wat duidelijker hoe ze in verhouding tot elkaar staan. Effeietsanders 18 jun 2010 12:21 (CEST)Reageren

Wat een uitgebreid artikel, goed hoor! Ook leuke foto en die overzichten zijn inderdaad zeker handig. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Cahera (overleg · bijdragen)

Overzichtelijkheid[brontekst bewerken]

Op zich zijn de stukjes zelf goed duidelijk maar ik vind de pagina zelf niet overzichtelijk. Misschien hadden jullie wat meer "scheidingen" tussen de verschillende onderwerpen kunnen maken? Want nu is het toch echt meer een grote lap tekst dan meerdere kleine stukjes.. En de hoeveelheid informatie per onderwerp verschilt ook nog wel, bij bijvoorbeeld Kernspinresonantie-spectroscopie staat veel meer dan bij bijvoorbeeld Ultravioletspectroscopie..

Maar goed gedaan hoor :)

AC9 21 jun 2010 19:00 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Analytische chemie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 aug 2017 04:17 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Analytische chemie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 nov 2017 07:35 (CET)Reageren